Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1809
Τα απατηλά παιχνίδια των συνειρμών: διάλογος με ένα νέο ιστορικό με θέμα "πρώτη φορά Αριστερά".
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Τριτ, 26 Μαϊου 2015

Ανάμεσα στα πολλά, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ζήτημα με τους πολλούς νέους επιστήμονες των λεγομένων κοινωνικών επιστημών που συνδέουν τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με την πολιτική τους δράση. Μερικοί το κάνουν κατά έναν τρόπο ουσιαστικό και συγκινητικά σεμνό και άλλοι το κάνουν με έναν τρόπο τσαπατσούλικο και προκλητικό λέγοντας πράγματα ουσιαστικά και τυπικά απαράδεκτα με ύφος νομπελίστα των κοινωνικών επιστημών.

Με το facebook στις δόξες του, έχουμε όλοι την εξαιρετική ευκαιρία να επιδείξουμε τον πνευματικό μας "πλούτο" και αρκετοί συμπεριλαμβανομένου και εμού το κάνουμε. Παραθέτω πιο κάτω έναν διάλογο που ξεκίνησε με αφορμή την μεταφορά στο facebook ενός δημοσιεύματος με τίτλο «Εκδηλώσεις στην Παλιά Βίνιανη για τα 71 χρόνια από την Κυβέρνηση του Βουνού (ΠΕΕΑ)». Το δημοσίευμα μεταφέρθηκε από τον δικτυακό τόπο left.gr που νομίζω υποστηρίζει αναφανδόν τον ΣΥΡΙΖΑ και το μετέφερε ο κ. Γιάννης Σκαλιδάκης ένας (σχετικά) νέος ιστορικός που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Αυτό που με ενόχλησε στην μεταφορά του ευτελούς δημοσιεύματος δεν ήταν η προθυμία του κυρίου Σκαλιδάκη να μεταφέρει το δημοσίευμα, που άλλωστε ουσιαστικά τον υποτιμάει, αλλά η ευτέλεια του ίδιου του δημοσιεύματος. Το δημοσίευμα "ξεπετάει" ένα ιστορικό θέμα εξαιρετικής σημασίας με μια φράση που δεν αναφέρεται καν στο περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά στους διοργανωτές της και στο "θύμα", κατά την γνώμη μου, τον κ. Σκαλιδάκη που έχει αναλάβει στον απόηχο του "εμφυλίου" της ιστοριογραφίας για τον εμφύλιο να προσαρμόσει την ιστορία στα μέτρα του "εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ".

Εν πάση περιπτώσει ο κύριος Γιάννης Σκαλιδάκης σαν γνήσιο τέκνο του αριστερού πανεπιστημιακού κατεστημένου, ενοχλήθηκε από το σχόλιό μου και μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω εκτενώς την άποψή μου για το ζήτημα και την πολιτική του σημασία. Από την άποψή μου όμως ενοχλήθηκε ακόμα περισσότερο και την λογόκρινε αφήνοντας μόνο το κομμάτι που έλεγα πως «Να σου πω την αλήθεια δεν τρελαίνομαι να παρακολουθώ τα επιστημονικά σου πορίσματα ..» παραλείποντας το αμέσως παρακάτω που έλεγε πως παρ' όλα αυτά ξέρω την άποψή του, και αυτό, για να δώσει στους λαϊκτζίδες του την εντύπωση πως μιλούσα "εναντίον του", από "εμπάθεια", χωρίς να ξέρω τι λέει.

Μεταφέρω λοιπόν εδώ τον ζουμερό διάλογο και σας συνιστώ να σκεφτείτε λίγο τα νοήματα που εκπέμπει και την σημασία τους:

Το αρχικό μου σχόλιο

Τα 71 χρόνια έχουν κάποια σημασία; Μεγάλος μπελάς για τους επικοινωνιολόγους κι αυτοί οι συνειρμοί όταν πάνε να τους βγάλουν με το ζόρι και βγαίνουν ανάποδα.

Σοβαρά το σκέφτηκαν να συνδέσουν την Κυβέρνηση του Βουνού με την Κυβέρνηση του Τσίπρα; Εκτός αν ήθελαν να δυσφημίσουν την πρώτη «Πρώτη Φορά Αριστερά» και όχι να διαφημίσουν την δεύτερη (Π.Φ.Α.) !!!

Δεν ξέρω τί ανακάλυψε ο κύριος Σκαλιδάκης αλλά η κυβέρνηση του Βουνού είναι η απόδειξη πως η διακυβέρνηση σκοτώνει την κοινωνική αλλαγή (όπως λέμε ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα). Και μιλάμε για μια κυβέρνηση (πραγματικών) προσωπικοτήτων όχι για την συλλογή "παραδοξοτήτων" της νέας "Πρώτη Φορά Αριστερά" !!!

Ο κ. Σκαλιδάκης απάντησε...

... με ένα σχόλιο που δεν μπορώ να το παραθέσω γιατί με ξέγραψε από φίλο του (στο facebook, στην πραγματική ζωή δεν γνωριζόμαστε παρά μόνο από τα κατορθώματά μας) και όπως ξέρετε το μέσον προστατεύει τις αυθεντίες από την "εμπαθή" κριτική και δεν μπορώ να το βρω.

Το θυμάμαι όμως, δεν έλεγε και τίποτα σπουδαίο. Με πληροφορούσε (sic) πως η εκδήλωση γίνεται ανελλιπώς από την δεκαετία του '80, όταν αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση. Και επίσης με πληροφορούσε πως όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τί ανακάλυψε, ας διαβάσει το βιβλίο του. !!!

Σημείωση: Παρεμπιπτόντως, ο σπουδαίος ιστορικός της Αριστεράς κ. Σκαλιδάκης, δεν έχει αντιληφθεί πως η "αναγνώριση" της Εθνικής Αντίστασης ήταν ο τρόπος που ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγόρασε την Αριστερά και ειδικά τους ιστορικούς της, μετατρέποντας το κυριότερο θεωρητικό ζήτημα του ελληνικού επαναστατικού κινήματος σε πρώτη ύλη της βιομηχανίας διαστρέβλωσης της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Η δική μου απάντηση:

Κύριε Σκαλιδάκη χαίρω πολύ για την πληροφορία. Και ο εορτασμός της εθνεγερσίας γίνεται αρκετά χρόνια, αλλά κάθε χρόνο οι συνειρμοί που προβάλλονται είναι διαφορετικοί και τα νοήματα που προκύπτουν επίσης.

Στο βιβλίο σου ..ε; Για την ΠΕΕΑ ..;

Να σου πω την αλήθεια δεν τρελαίνομαι να παρακολουθώ τα επιστημονικά σου πορίσματα .. αλλά από τα λίγα που διάβασα σχετικά .. η άποψή σου για την σημασία της ΠΕΕΑ είναι καλή για αστικό σχολικό εγχειρίδιο και είναι εντελώς άσχετη από την "διαλεκτική" (δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου τον όρο) ιστορική σκέψη που απαιτείται για μια σύγχρονη ιστορική ερμηνεία της δεκαετίας του '40.

Κρατάς επομένως μια "επιστημονική" στάση "ελαστική" .. προσαρμοσμένη στο κλίμα της εποχής .. με άλλα λόγια .. μια στάση Ο.Φ.Α. Δεν μπορώ να σε αδικήσω γι αυτό, με την σημερινή ανεργία ... αλλά η προσαρμογή έχει και το κόστος της! Έτσι δεν είναι;

Αλλά εδώ το ζήτημα δεν είσαι εσύ και η καριέρα σου .. είναι η φιέστα στην οποία ήσουν "κεντρικός ομιλητής" και ο τρόπος που προβλήθηκε η φιέστα σε σχέση με την Πρώτη Φορά Αριστερά. Αυτό ήταν το νόημα των δύο παρατηρήσεων μου. Και επειδή δεν φαίνεται να κατάλαβες τι είπα, να τις επαναλάβω:

1) Ακριβώς επειδή ο εορτασμός, όπως πολύ σωστά είπες, «γίνεται ανελλιπώς από τη δεκαετία του 1980 και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης» θα περίμενε κανείς να παρουσιαστεί από το LEFT.GR κάπως σαν «...πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση ...»

Αντί γι αυτό το δημοσίευμα έλεγε:

«Στην παλιά Βίνιανη χθες, 23-05-15, στις 6.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 71 χρόνια της συγκρότησης απο το EAΜ της ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού)»

... που σαφέστατα παραπέμπει σε μια σχέση Βουνού και Τσίπρα. Και επίσης -- το παρέβλεψα αλλά μια και το έκανες θέμα να το πω τώρα -- μου έκανε πολύ κακή εντύπωση ότι δεν έχασες την ευκαιρία να παρουσιάσεις το δημοσίευμα του LEFT.GR ... στο facebook ... με τα εξής λόγια:

«Από την πολύ όμορφη εκδήλωση τιμής για την ΠΕΕΑ στην έδρα της, τη Βίνιανη Ευρυτανίας.»

Ένα δημοσίευμα που ουσιαστικά δεν προβάλει την ΠΕΕΑ αλλά τους οργανωτές της εκδήλωσης και την αυθεντία του κεντρικού ομιλητή.

Ιδού:

«Κεντρικός ομιλητής ο διδάκτωρ του ΑΠΘ, ιστορικός-ερευνητής, Ιωάννης Σκαλιδάκης. Παρέστησαν και χαιρέτισαν, μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος Αγράφων Θεοδ. Μπαμπαλής και ο Βουλευτής Ευρυτανίας (ΣΥΡΙΖΑ) Θωμάς Κώτσιας. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Αγράφων και το Μουσείο της Βίνιανης.»

...αυτά και δυό φωτογραφίες και τίποτα άλλο ...

Η μια φωτογραφία που δείχνει κάποιον στο βήμα (εσένα;) πίσω από μια "γαλανόλευκη"  και κόκκινο χρώμα ούτε για δείγμα. Ευτυχώς που στην δεύτερη φωτογραφία υπάρχουν ένα - δυό μπλουζάκια κόκκινα, των ακροατών.

Και για την ΠΕΕΑ το δημοσίευμα ... ΜΗΔΕΝ ...  τι λες λοιπόν; πρόβαλλες μια εκδήλωση τιμής για την ΠΕΕΑ ή μια εκδήλωση εκμετάλλευσης της ΠΕΕΑ από διάφορους ειλικρινώς ή δήθεν αφελείς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

2) Η δεύτερη παρατήρηση μου ήταν για την ουσία της σύγκρισης (που σαφώς, σαφέστατα, επιχειρήθηκε με την φτωχή φιέστα) δεδομένου ότι, ιστορικά, η πρώτη φορά Αριστερά ήταν η ΠΕΕΑ και η "κυβερνώσα" του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεύτερη. Από μια άποψη θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση όπου επαναλαμβάνεται η ιστορία σαν φάρσα ... αλλά νομίζω πως τα πράγματα μας πάνε σε πολύ πιο βαθιές εξηγήσεις της ιστορίας.

Η συνέχεια της πρώτης φοράς, της ΠΕΕΑ, ήταν η κυβέρνηση Παπανδρέου υπό την εποπτεία του Σκόμπι και η κατάληξη ήταν τα Δεκεμβριανά και η Βάρκιζα. Στην δεύτερη φορά Αριστερά, του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια και η κατάληξη είναι ακόμη άγνωστος τόπος και εγώ ελπίζω όχι κρανίου τόπος, παρότι αν κρίνει κανείς από τους συνειρμούς που επιχειρούνται, τα κρανία θα είναι πολλά.

Αυτά τα λίγα, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να αναφερθώ στην Δεκαετία του '40 .. και σου εύχομαι ότι επιθυμείς.

O κ. Σκαλιδάκης

... μετά από αυτά μου στέρησε -- με τον τρόπο που περιέγραψα στην αρχή --  την ευχαρίστηση να παρακολουθώ τα δημοσιεύματά του στο facebook.