Πολιτική | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Κυρ, 23 Ιαν 2005 | hits: 1138
Ο βασικός αμέτοχος και η ενημέρωσή του
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 23 Ιαν 2005

Όπως θα έλεγε και ο καραγκιόζης διαπλεκόμενος: "Ε ρε γλέντια... να και τα πρώτα αποτελέσματα του νόμου για τον βασικό μέτοχο"! Ο "πήγασος", εταιρεία διαχείρισης της ενημέρωσης, απέτυχε να απογειωθεί απ' το εργοτάξιο του μεγαλοδιαχειριστή Δημοσιών Έργων, με προορισμό την βεράντα της μεγαλοδιαχειρίστριας των Ολυμπιακών Πνευμάτων. Αν είχε πετύχει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του νόμου, θα γκρεμιζόταν η διαπλοκή και θα εξουθενώνονταν οι νταβατζήδες! Η διαπλοκή και η πάταξή της είναι δυό μεγάλοι μύθοι, αλλά και διαφορετικοί. Ας τους αφηγηθούμε λοιπόν με την σειρά:

Στην Ελλάδα οι λειτουργοί της πολιτικής μπορούν ακόμα να παίρνουν αποφάσεις που σημαίνουν τεράστια κέρδη για τους εμπλεκόμενους στα έργα και στις προμήθειες, π.χ. όπλων. Όταν λοιπόν οι εμπλεκόμενοι έχουν και ένα κανάλι, μπορούν να καλοπιάσουν έναν πολιτικό επιτρέποντας του να αερολογεί συχνά στον αέρα ή αντίθετα μπορούν να τον εκβιάσουν ότι θα τον εξαφανίσουν απ' το γυαλί. Ο νόμος λοιπόν θα εμποδίσει αυτά τα κόλπα, και άρα θα προστατεύσει τον υγιή ανταγωνισμό και τα λεφτά του έλληνα φορολογουμένου.

Αυτός είναι ο ανώδυνος μύθος. Αφού τα κέρδη είναι τόσο πολλά που να επιτρέπουν την επένδυση σε κανάλια και εφημερίδες, μόνο και μόνο για να επηρεαστεί η διανομή των έργων και των προμηθειών, αργά ή γρήγορα κάποιος θα σκεφτεί, να παρατήσει την σκοτούρα του να κάνει έργα και να κουβαλάει προμήθειες και να αναλάβει αποκλειστικά τον επηρεασμό της διανομής τους. Έτσι έγινε με το "μάνατζμεντ" της "πολιτιστικής". Έτσι έγινε και με την ανάρρηση της κυρίας Γιάννας στον θρόνο της διαχείρισης των έργων δια των οποίων δοξάστηκαν τα Ολυμπιακά Πνεύματα.

Ο οδυνηρός μύθος είναι ο άλλος. Πως τάχα το πρόβλημα της κοινωνίας είναι η πάταξη της διαπλοκής! Πραγματικά ο τελικός "πελάτης" των έργων που αναθέτει και των αγαθών που προμηθεύεται το δημόσιο, καθώς όμως και της ενημέρωσης, του προϊόντος που σερβίρουν τα ΜΜΕ, είναι η κοινωνία. Το πρόβλημα όμως για τον "πελάτη" δεν είναι ποιος θα κερδίσει από τα έργα κι απ' τις προμήθειες αλλά αν τα έργα και οι προμήθειες διευκολύνουν την ανάπτυξη της κοινωνίας ή για να διαιωνίζουν ένα σύστημα εξουσίας και αντίστοιχης οργάνωσης που εμποδίζει επικίνδυνα την ανάπτυξή της.

Ποιο θα είναι ήταν το αποτέλεσμα για την κοινωνία, τον βασικό αμέτοχο στην αληθινή ενημέρωση, αν είχε επελάσει στο πεδίο της ενημέρωσης καβάλα στον "πήγασο" η κυρία Γιάννα; Μα προφανώς όποιο και από την επέλασή της στο πεδίο του "ωραίου του μεγάλου και του αληθινού": Ασχήμια, μικρότητα και ψέμα, τυλιγμένο σε φαντασμαγορική πλαστικούρα. Η πτώση του "πήγασου" απέδειξε πόσο εύκολα σκίζεται η πλαστικούρα.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !
αναφορές