Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 953
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Μια Χαμένη Υπόθεση;
άρθρο του Μαρίας Σεφέρου
Πέμπ, 6 Μαρτ 2008

Με μεγάλη θλίψη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκα ότι μια άκρως ανθελληνική ταινία των Σκοπίων αγοράστηκε από Έλληνα επιχειρηματία και πρόκειται να προβληθεί στους Ελληνικούς κινηματογράφους, σε μια εποχή που η Ελλάδα δίνει υπέρτατη διπλωματική μάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας.

http://balkaninsight.com/en/main/life_and_style/8172/

Ζητώ συγνώμη από τον αναγνώστη για τον τίτλο του άρθρου μου, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες. Όλες οι εκβάσεις ατομικών και συλλογικών υποθέσεων υπόκεινται απαρέγκλιτα στη νομοτέλεια. Στη φύση και στη ζωή υπάρχουν απαράβατοι άγραφοι κανόνες που ενωρίτερα ή αργότερα - συνήθως αργότερα - θα υλοποιήσουν τα όνειρα και τους αγώνες ατόμων και εθνών. Ό,τι σπείρει ένας λαός θα θερίσει, και δεν υπάρχουν εκείνοι που θα τον σώσουν. Όταν επί δεκαετίες ολόκληρες οι πολιτικές μας ηγεσίες βδελύσσονται τον υγιή πατριωτισμό ως φασισμό, εκλαμβάνοντας την ενδοτικότητα και την ηττοπάθεια ως προοδευτικότητα, όπως έχουν κάνει οι Ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της Αριστεράς σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα και όχι μόνο, η ήττα και οι θλιβερές εθνικές περιπέτειες είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένες.

Παρακολουθώ με θλίψη τις τελευταίες τηλεοπτικές χάβρες για το όνομα των Σκοπίων. Βέβαια, το 'παρακολουθώ' είναι τρόπος του λέγειν, διότι κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι τέλους και να βγάλει κάποιο λογικό συμπέρασμα από μια τηλεοπτική κατ' ευφημισμόν συζήτηση όπου όλοι φωνασκούν συγχρόνως καλύπτοντας ο ένας τη φωνή του άλλου. Το έχω ξαναπεί: οι Έλληνες δεν γνωρίζουν να συνδιαλέγονται! Δεν έχουν μάθει να αφουγκράζονται το συνομιλητή τους. Δεν τρέφουν κανένα σεβασμό στο συμπατριώτη που πασχίζει εν μέσω χάβρας να διατυπώσει την άποψή του. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διάλογος κι ούτε θέλουν να μάθουν. Ο υπέρμετρος εγωισμός τους δεν τους επιτρέπει να εφαρμόσουν τη δημοκρατία στην πράξη. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πολιτισμικού μας εκφυλισμού, ενός εκφυλισμού που τον έχουν πάρει είδηση εχθροί και φίλοι, γείτονες και φιλοξενούμενοι, και μας χλευάζουν.

Ντράπηκα για λογαριασμό μου όταν το Σάββατο, 1 η Μαρτίου 2008, στην πρωινή εκπομπή (χάβρα) MEGA -Σαββατοκύριακο των δημοσιογράφων Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλου, είδα κάποιον που αυτοπροσδιορίστηκε ως Έλληνας πολίτης Μακεδονικής εθνότητας να τους κοιτάζει αλαζονικά με ύφος βαρόνου και να ειρωνεύεται. Πρόκειται για τον κ. Παύλο Βοσκόπουλο, Γενικό Γραμματέα του "Ουράνιου Τόξου", πολιτικού κόμματος της λεγόμενης Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, μέλους της "Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας". Όταν εν μέσω υστερικών φωνασκιών του απευθύνθηκε η ερώτηση πώς αυτοπροσδιορίζεται, εκείνος είπε με ύφος ειρωνικό: «Δεν μπορώ να συζητήσω διότι μιλάτε ο ένας επάνω στον άλλο.» Εδώ που τα λέμε είχε απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος. Εκεί του έγινε ομαδική επίθεση κατά μέτωπο: «Αφήστε τις παρατηρήσεις, και απαντήστε μας. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος και δεν προλαβαίνουμε.» Και ο ευφυέστατος και πολιτισμένος προσκεκλημένος συνέχισε: «Μα με το ρυθμό που μιλάτε δε δίνετε την ευκαιρία στο συνομιλητή σας όχι να μιλήσει αλλά ούτε καν να αρθρώσει λέξη.» Με άλλα λόγια, ο κ. Βοσκόπουλος κοινώς τους άδειασε. Κι όχι μόνο τους δυο δημοσιογράφους που τον είχαν καλέσει, αλλά και τους λοιπούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο πολύς κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Προσωπικά θεωρώ ότι η μομφή απευθύνεται γενικά προς τον τηλεοπτικό χαβρισμό ή καφρισμό, προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που ανέχεται αυτή την κατάπτυστη κατάσταση και τον ξεπεσμένο νεοελληνικό 'πολιτισμό' μας. Α, ναι, να μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι στην ίδια τηλεχάβρα ήταν προσκεκλημένος και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ο οποίος αποκάλεσε την Ελλάδα «κωλοπατρίδα». Γι αυτό μιλάω για εκφυλισμό του ελληνικού κυττάρου.

Μέσα από τέτοιες καθημερινές τηλεμαχίες-χάβρες οι Έλληνες δίνουν παγκοσμίως τη θλιβερή εντύπωση ενός υπό πλήρη σύγχυση οργίλου λαού στα πρόθυρα σχιζοφρένειας, ενός λαού που έχει χάσει εντελώς τον μπούσουλά του, που δεν γνωρίζει ούτε τι θέλει ούτε πού πάει, και που διαρκώς πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Οι δημοσιογράφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν φορέσει ένα ζουρλομανδύα ψευτοπροοδευτικότητας όπου η κάθε φωνή που τολμάει τα υπερασπιστεί το αυτονόητο εθνικό συμφέρον εξοστρακίζεται με μοχθηρία ως φασιστική. Δυστυχώς στον τόπο μας οι προοδευτικοί εφιάλτες έχουν γίνει πλειοψηφία ενώ οι ελάχιστοι πατριώτες παίρνουν τη ρετσινιά του φασίστα. Παλιά εθνική αμαρτία αυτή. Όταν ο Βουλευτής Καβάλας Νικόλαος Μάρτης, που είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας Βορείου Ελλάδας (1955-1956), έγραψε το βιβλίο «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας», είχε κατηγορηθεί ως φασίστας από τους ψευτοπροοδευτικούς. Κι όταν ο Κροατο-σλοβένος Τίτο, επιδιώκοντας την πάταξη του Σερβικού μεγαλοϊδεατισμού, το 1944 κατασκεύασε το μόρφωμα με τον τίτλο «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι Έλληνες ήταν σοβαρά απασχολημένοι με το να σφάζουν ο ένας τον άλλο στα πλαίσια του εθνοκτόνου εμφυλίου πολέμου. Παρομοίως και σήμερα οι αυτάρεσκοι 'προοδευτικοί' Έλληνες-μισέλληνες επιδεικνύουν την ψευτοπροοδευτικότητά τους διυλίζοντας συστηματικά τον κώνωπα κάθε λέξης εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., απομονώνοντάς την από ολόκληρη την πρόταση-δήλωση στην οποία ανήκει και διαστρεβλώνοντας το νόημά της, ενώ καταπίνουν την κάμηλο του Σκοπιανού εθνικισμού και θεσμοθετημένου επεκτατισμού της γειτονικής χώρας. Βλέπετε, όπως λέει και η παροιμία, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Ο λόγος για το χούι του εθνικού διχασμού και της παραδοσιακής αλληλοφαγωμάρας. Κι ενώ οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Μακεδόνες αλωνίζουν διεθνώς με την εθνικιστική και επεκτατική προπαγάνδα τους, οι Έλληνες πολιτικοί μια ζωή είναι απασχολημένοι με το να σκυλοτρώγονται, ν' αλληλομισούνται, να κλέβουν το δημόσιο χρήμα, να κουκουλώνουν τα οικονομικο-σεξουαλικά σκάνδαλα εαυτών και αλλήλων, και να οδηγούν τη χώρα από ταπείνωση σε ταπείνωση και από χασούρα σε χασούρα.

Και οι Ομογενείς μας; Τι κάνουν οι ευγενείς και "υπερπατριώτες" Έλληνες της Διασποράς; Ας αφήσουμε την κ. Νίνα Γκαζούλη, αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης της Αμερικής , να μιλήσει γι' αυτό θέμα:

«Η Ελληνική ομογένεια της Αμερικής σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα εθνικά σύνολα στο χώρο της μορφώσεως και στον οικονομικό παράγοντα. Οι διάφορες στατιστικές που έγιναν αποδεικνύουν πως ο Ελληνισμός της Αμερικής κατέχει την πιο ψηλή θέση από κάθε άλλη εθνικότητα στην κλίμακα οικονομικής και ακαδημαϊκής προόδου. Οι Έλληνες της διασποράς έχουν εισχωρήσει σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της Αμερικανικής κοινωνίας. Επομένως μπορούμε να τους αποκαλέσουμε ως ένα επιτυχημένο εθνικό σύνολο. Σε έναν τομέα όμως που δεν έχουν επιτύχει είναι η διαιώνιση της Ελληνικής γλώσσας και επομένως και της Μακεδονικής ιστορίας.

Πιστεύω ακράδαντα πως μόνον μέσω της Ελληνικής γλώσσας μπορεί να επιτευχθεί και η διαιώνιση κάθε είδους εθνικής περηφάνιας και ταυτότητας. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η σημερινή ομογένεια έχει κληρονομήσει την μητρική γλώσσα των προγόνων της και τη διατηρεί και τη διαιωνίζει στις γενεές που έρχονται. Ο αριθμός των ατόμων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ο οποίος έχει την ευχέρεια επικοινωνίας στην Ελληνική γλώσσα και που γνωρίζει την Ελληνική ιστορία είναι ίσως πολύ μηδαμινός σήμερα στην ήπειρο αυτή.

Δεν θα ωφελούσε σε τίποτε να προσπαθήσουμε να βρούμε τι δεν πήγε καλά και μια τόσο επιτυχημένη, προοδευτική και εύπορη κοινότητα, όπως η Ελληνική κοινότητα της Αμερικής δεν πέτυχε να εδραιώσει και καθιδρύσει τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και γι αυτό η ευαισθητοποίηση των ομογενών μας επί των εθνικών μας θεμάτων δεν είναι μια από τις πραγματικότητες.»

Αυτά διάβασα μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της PAN - MACEDONIAN ASSOCIATION USA , Inc . Και για τους Σκοπιανούς, τι είπε η κ. Νίνα Γκαζούλη για τους καλούς γείτονές μας; «Από τότε που ασχολήθηκα με την Παμμακεδονική έχω επίσης ασχοληθεί με την Σκοπιανή προπαγάνδα σε όλες τις εκδηλώσεις της, σε επίπεδο ακαδημαϊκό, εκκλησιαστικό, πολιτικό, αλλά και στο διαδίκτυο. Οφείλω να τονίσω ότι πρόκειται για μία πολύ καλά χρηματοδοτούμενη και άψογα οργανωμένη προπαγάνδα στην οποία πέρα από το επίσημο κράτος των Σκοπίων εμπλέκονται σημαντικότατοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής - πολύ πιο επίφοβοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία δεκαετία, κύριο εργαλείο για την προώθησή της, υπήρξε ένα πανίσχυρο πλέγμα από αλληλοστηριζόμενες "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις", κάποιες εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν απροκάλυπτα και από σκοπιανής πλευράς.» Στο ίδιο άρθρο η κ. Γκαζούλη αν a φέρεται στον πρόεδρο της Σκοπιανής οργάνωσης «Macedonian Human Rights Movement of Canada» , Bill Nicholov . Ο κύριος αυτός , σε φόρουμ του Google, (Newsgroups: alt.news.Macedonia), στις 27 Οκτωβρίου 1998, κάτω από τον τίτλο Greece - Clock ticking to division by 3 nations έγραφε προκλητικά : " Greece will lose Aegean Macedonia to the Macedonians, Thrace and Cyprus to Turkey and Epirus to Albania . What will you so-called Greeks have left? Your little rock called Athens , which is 50% Albanian." Macedonia for the Macedonians ( http :// www . geocities . com /~ makedonija ) Το επαναλαμβάνω σε μετάφραση: «Ελλάδα - το ρολόι χτυπά αντίστροφα για τον διαμελισμό της από τρία έθνη».

«Η Ελλάδα θα χάσει τη Μακεδονία του Αιγαίου από τους Μακεδόνες, τη Θράκη και την Κύπρο από την Τουρκία και την Ήπειρο από την Αλβανία. Τι θα απομείνει τελικά σε σας τους δήθεν Έλληνες; Ο μικρός σας βράχος που ονομάζεται Αθήνα, η οποία είναι 50% αλβανική.» Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες!

Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάναμε; Πώς απαντήσαμε; Πώς αντιδράσαμε; Αστεία ερώτηση. Ούτε που το πήραμε είδηση, έστω να το σχολιάσουμε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σημίτης ήταν τότε απασχολημένος με το στήσιμο της μεγάλης απάτης του Χρηματιστηρίου. Το μόνο που τον ενδιέφερε εκείνον και τον 'τσάρο της οικονομίας' κ. Γιάννο Παπαντωνίου ήταν πώς να εκμαυλίσουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό στον καιάδα της Σοφοκλέους για να του υφαρπάξουν το βιος και να το μοιραστούν Έλληνες μεγαλοκαρχαρίες - τα νέα τζάκια - μαζί με ξένα κοράκια με νύχια γαμψά, βυθίζοντας τους Έλληνες σε φτώχεια και απόγνωση. Α, ναι, να μην ξεχάσω να θυμίσω ότι το σημερινό Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ονομαζόταν Υπουργείο Βορείου Ελλάδος μέχρι τον Αύγουστο του 1988. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το μετονόμασε (ΦΕΚ 575Β/19-8-1988) όταν οι Σκοπιανοί είχαν αρχίσει απροκάλυπτη "αλυτρωτική" προπαγάνδα! Εξάλλου, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1992, το σημερινό Αεροδρόμιο "Μακεδονία" ονομαζόταν Αεροδρόμιο της Μίκρας, έχοντας πάρει τ' όνομα ενός μικρού χωριού της περιοχής! Η μετονομασία έγινε με απόφαση του τότε Υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Γκελεστάθη. Δεν είχε άραγε διανοηθεί ο 'νονός' που το βάφτισε όταν θεμελιώθηκε να του δώσει τ' όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή τ' όνομα 'Μακεδονία'; Οι γείτονές μας όμως, που πλαστογράφησαν την ιστορία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ν' αποκτήσουν κι αυτοί εθνική υπόσταση, τιμούν με υπερβολικό ζήλο τόσο το όνομα Μακεδονία όσο και το Μέγα Αλέξανδρο, που πολλοί από τους μεταλλαγμένους Έλληνες εφιάλτες αποστρέφονται ως κατακτητή και διασύρουν ποικιλοτρόπως. Δεν είναι αίσχος να μην υπάρχει ούτε ένας ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα; Γι' αυτό είπα ότι το Μακεδονικό είναι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μια χαμένη υπόθεση. Στην ιστορία δεν υπάρχει στασιμότητα. Κι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Τα πάντα ρει, και όσοι έχουν όραμα και αγωνίζονται για την πραγμάτωσή του, έχουν δεν έχουν δίκιο, στο τέλος κερδίζουν. Τουλάχιστον, όταν νομοτελειακά έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την επιβράβευση της εθνικής μας αποχαύνωσης και την υλοποίηση των σκοτεινών σχεδίων των επιθετικών γειτόνων μας (με τις πλάτες και την υποκίνηση των ισχυρών μα αόρατων δια γυμνού οφθαλμού άσπονδων φίλων μας), ας γινόταν χωρίς να χυθεί ανθρώπινο αίμα! Φοβάμαι όμως ότι κι αυτό που ζητάω δεν είναι ρεαλιστικό.

Συγνώμη που σας στενοχώρησα λέγοντας την αλήθεια...

 

 

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !