Κοινωνία | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 699
2016: Ευχές, Ελπίδες, Βεβαιότητες
σημείωμα των Σ.Κ.
Παρ, 1 Ιαν 2016

Κάθε χρονιά, ευχόμαστε κάτι καλό για την χρονιά που έρχεται. Αυτό που έρχεται όμως είναι χειρότερο από αυτό που ελπίζουμε και οι "δυνάστες" μας βγαλμένοι από τους κόλπους μας αλλά (υποτίθεται) μεταλλαγμένοι, μας υπόσχονται μια καλύτερη ζωή για το 2026, μια ακόμα καλύτερη για το 2036, και μια σίγουρη καταστροφή από την αλλαγή του κλίματος, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το λιώσιμο των πάγων το 3016, για να ανακουφιστούμε επειδή τότε δεν θα υπάρχουμε.

Στο μεταξύ το 2016 είναι εδώ και εγώ δεν έχω τίποτα να ευχηθώ γιατί έχω μόνο αυτές τις καταραμένες βεβαιότητες, όπως ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, ότι τον χειμώνα, αργά ή γρήγορα, ο καιρός θα κρυώσει, την άνοιξη θα ανθίσουν τα λουλούδια και το καλοκαίρι θα μπορούμε να φοράμε κοντομάνικα πουκάμισα, βεβαιότητες που τις απεχθάνονται --ζωή να 'χουνε γιατί χρειαζούμενοι είναι-- αυτοί οι άχρηστοι "δυνάστες" μας.

Δεν μου μένει λοιπόν άλλο τίποτα να σας ευχηθώ, από αυτά που είμαι βέβαιος πως θα συμβούν --βεβαίως όχι όλα ή όχι ολόκληρα-- μέσα στο 2016 αλλά έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέσα στο 2016 και μετά από αυτό. Στην πραγματικότητα δεν εύχομαι να συμβούν αυτά που έτσι κι αλλιώς θα συμβούν αλλά εύχομαι να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι συμβαίνουν: και εσείς που δεν θέλετε να πιστέψετε στα μάτια σας, στα αυτιά σας και στο κριτήριό σας, και εσείς που όπως εγώ που δεν βρίσκετε τον τρόπο να εκφράσετε αυτό που έχετε πιστέψει. Κι από όλα αυτά, σας εύχομαι το 2016 να ψυλλιαστούμε ποια είναι τα κυριότερα, να ψυλλιαστούμε ποια είναι η ουσία στα κυριότερα, και κυρίως να ψυλλιαστούμε τι μπορούμε κυρίως να κάνουμε σχετικά με τα κυριότερα.

Αντί για ευχές, αντί για ελπίδες, δεν σας προτείνω τίποτα: σας λέω μόνο ποιες είναι οι δικές μου βεβαιότητες, αυτές που σκέφτομαι να υπηρετήσω στα χρόνια που έχω ακόμα ζήσω: λίγα ή πολλά, μηδενική σημασία έχει ένας μονοψήφιος ή διψήφιος αριθμός με παρονομαστή το άπειρο, τεράστια σημασία έχει ο ίδιος αριθμός με παρονομαστή το μηδέν:

Η πρώτη μου βεβαιότητα είναι το αναπόφευκτο της επαναστατικής αλλαγής και το αναγκαίο της επαναστατικής πολιτικής. Αυτό που σήμερα φαίνεται, βάσιμο και ισχυρό στην πραγματικότητα είναι ήδη αβάσιμο και ανίσχυρο και αύριο θα είναι ανύπαρκτο και μουσειακό. Η σημερινή πολιτική της ασφάλειας για τους μεν και της φιλανθρωπίας για τους δε, θα αντικατασταθεί από την πολιτική για όλους της δημιουργικότητας και της επάρκειας.

Η δεύτερη βεβαιότητα είναι η οικουμενικότητα της ύπαρξής μας: αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που λέμε, αυτό που κάνουμε μετράει στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινωνίας: και έχει μεγάλη σημασία αν αύριο αυτό θα το σκέφτονται, θα το λένε, θα το κάνουν εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και δεν έχει καμιά σημασία αν σήμερα το αναγνωρίζουν μερικοί βρικόλακες της εξουσίας και οι δαγκωμένοι από αυτούς.

Η τρίτη μου βεβαιότητα είναι εξάλειψη των διακρίσεων της πατριαρχίας: η εξάλειψη του επικαθορισμού των ανθρώπινων σχέσεων και κυριότατα των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών από τον παράγοντα της εξουσίας. Το γεγονός ότι η εμβάθυνση στο ζήτημα του εξουσιαστικού χαρακτήρα των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη δεν μειώνει καθόλου την σημασία τους αλλά αντίθετα σημαίνει την προσπάθεια να αποκρυφτεί η σημασία τους.

Η τέταρτη βεβαιότητά μου είναι το συμπέρασμα από τις τρείς προηγούμενες: η Αριστερά όπως την ξέραμε, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1940, έχει πια ξοφλήσει οριστικά. Μια νέα πρωτόγνωρη και οργανωτικά πρωτοφανής Αριστερά έχει ήδη γεννηθεί εκ των πραγμάτων. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο που έρχεται, μπορεί και να μην εμφανιστεί καν ούτε σ' αυτόν ούτε στον επόμενο χρόνο: όταν όμως θα εμφανιστεί όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά σε όλο τον κόσμο, οι βρικόλακες της παλιάς κοινωνίας που λαθροβιούν στην συνείδηση της νέας κοινωνίας θα έχουν πια θαφτεί.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !
αναφορές