Ιστορία | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1253
Η προετοιμασία του συνεδρίου της Πρέβεζας
σημείωμα των Σ.Κ.
Τετ, 22 Ιουν 2005

Εκτός από την πρακτική δουλειά της οργάνωσης του συνεδρίου στην Πρέβεζα και την συγγραφή των ομιλιών που μπορούμε να υποθέσουμε ότι συνεχίζεται, άλλη δραστηριότητα σχετική μ' αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει. Ούτε συνεντεύξεις, ούτε ανακοινώσεις, ούτε προκαταρκτικές κόντρες. Στο τελευταίο "Βιβλιοδρόμιο" των "ΝΕΩΝ" (18-19/6/05) αναγγέλλεται το συνέδριο στην προτελευταία σελίδα, χωρίς ιδιαίτερη προβολή, παρ' όλο που γίνεται με την στήριξη της εφημερίδας.

Αφιερώνεται ωστόσο μια σελίδα του Βιβλιοδρόμιου, στο εξαιρετικό βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου με τίτλο: "Η Αυτολογοκριμένη Μνήμη: Τα Τάγματα Ασφαλείας και Η Μεταπολεμική Εθνικοφροσύνη", το οποίο παρουσιάζει ο Γιώργος Μαργαρίτης γνωστός όχι μόνο από το αξιόλογο έργο του αλλά και από την εμπλοκή του στον ταραχώδη "Διάλογο για την Ιστορία" σαν κύριος αντίπαλος του Στάθη Καλύβα.

Το βιβλίο του Κωστόπουλου αξίζει σίγουρα τους επαίνους που - προς τιμή του - δεν τσιγκουνεύεται ο Γιώργος Μαργαρίτης. Για το περιεχόμενό του θα προσπαθήσουμε στις Σ.Κ. να προσθέσουμε τους δικό μας θαυμασμό. Εδώ όμως το αναφέρουμε για να πούμε ότι ο συντάκτης της βιβλιοκριτικής βρίσκει την ευκαιρία να κάνει την μοναδική νύξη που έχουμε που έφτασε στην αντίληψή μας σχετικά με το συνέδριο και την προσπάθεια αναμόρφωσης της ιστορίας.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης υποστηρίζει έμμεσα ότι η αναμόρφωση της ιστορίας σχετίζεται με την κυριαρχία στον κρατικό μηχανισμό της συνέχειας του δωσιλογισμού και συνίσταται στην δικαίωση της συνεργασίας με τους κατακτητές. Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο σ' αυτό τον ισχυρισμό. Ακριβώς όμως γι αυτό ο ισχυρισμός είναι αποπροσανατολιστικός, γιατί η "δράκα των εξ Αμερικής ημιμαθών" σε σχέση με την ανανέωση της ιστορίας πάει πολύ πιο μακριά -- άσχετα αν θα φτάσει.