Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1332
Προσδοκίες και ελπίδες σχετικά μ' αυτή την προσπάθεια
σημείωμα των Σ.Κ.
Παρ, 27 Φεβρ 2004

Έχει σχηματιστεί ως τα σήμερα ένας χάρτης "προσωπικοτήτων" και "αυθεντιών" των κοινωνικών ιστορικών και πολιτικών επιστημών, που κινούνται ή λιμνάζουν στο στερέωμα της σύγχρονης παγκόσμιας αγοράς ιδεών. Ανατέλλει όμως φανερά και η κοινωνική απαίτηση για αντικατάσταση αυτού του χάρτη με έναν αντίστοιχο ιδεών που κυκλοφορούν στην ίδια αγορά.

Παρατηρούμε ότι ενώ οι "προσωπικότητες" και οι "αυθεντίες" ανταγωνίζονται για το πλασάρισμα μιας μικρής ποικιλίας τετριμμένων εννοιών, που όμως ιδρύονται πάνω σε εκτεταμένες και εξεζητημένα πολυτελείς βάσεις πληροφοριών, τεράστιες εκτάσεις του σήμερα δυνατού να νοηθεί κόσμου παραμένουν έρημες νοήματος.

Υπάρχει εντούτοις μια παντοδύναμη τάση να καλυφθούν με νόημα οι τεράστιες περιοχές ενδεχόμενης γνώσης που διαρκώς ανακαλύπτονται. Και εν ονόματι αυτής της τάσης, τεράστια πεδία ξεχερσώνονται απ' τα υπάρχοντα νοήματα, δικαίως μεν τις πιο πολλές φορές αλλά και όχι λίγες αδίκως. Ξεχερσώνονται με πρόσχημα την έρευνα, μόνο και μόνο όμως για να αντληθούν απ' αυτά εμπορεύσιμες πληροφορίες που αφού απαξιωθούν εμπορικά, συσσωρεύονται και σκουριάζουν στις αποθήκες των πανεπιστημίων και των επιστημονικών ιδρυμάτων.

Η συσσώρευση και η παρακαταθήκη πληροφοριών είναι τόση, που δεν είναι πια άθλος η νοηματοδότηση των γνωστικών αντικειμένων και των πεδίων στα οποία αυτά βρίσκονται. Αντίθετα είναι αξιοθαύμαστος ο "άθλος" αυτών που φυλάγουν αποτελεσματικά "Θερμοπύλες", εμποδίζοντας τον στοχασμό να εισχωρήσει στα άπαρτα, προς το παρόν κάστρα, του πραγματισμού.

Είναι βέβαιο όμως ότι οι "βάρβαροι" τελικά θα περάσουν. Πολλές κερκόπορτες έχουν ήδη ανοίξει και θα συνεχίσουν να ανοίγονται, με αυξανόμενη συχνότητα. Ανάμεσα σ' αυτές τις κερκόπορτες υπάρχει η ελπίδα και η προσδοκία να συμπεριλαμβάνεται κι αυτός ο δικτυακός τόπος, ο οποίος θέλει να αποτελέσει ακριβώς μια ευσεβή πρόσκληση στην "βαρβαρότητα" του κριτικού λόγου.

Σ.Κ.