Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1461
Τί τα θέλουμε τα όπλα, τα μαχαίρια, τα σπαθιά ...
σχόλιο απο τον Κ.Π.
Κυρ, 1 Δεκ 2013

Δεν ξέρω αν θυμάται ο φίλος ο Βασίλης Χατζηλάμπρου βολευθείς και «εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΚΚΕ Άμυνας» ένα παλιό τραγουδάκι της Αριστεράς που έλεγε: «τί τα θέλουμε τα όπλα τα μαχαίρια τα σπαθιά θα τα κάνουμε εργαλεία να δουλεύει η εργατιά». Μάλλον όχι γιατί αν το θυμάται θα του έρχονται στην μνήμη άλλες μέρες και δεν θα μπορεί να κοιμηθεί.

Το τραγουδάκι το τραγουδούσαμε πριν την Χούντα προσεκτικά, στην διάρκεια της Χούντας κρυφά, μετά την μεταπολίτευση φανερά αφού κανείς πια δεν έδινε σημασία στα λόγια της Αριστεράς. Η δουλειά είχε γίνει από την στιγμή που η Αριστερά έβαλε φαρδιά πλατειά την υπογραφή της πως δεν θα αμφισβητήσει το καθεστώς και άνοιξαν φαρδιά πλατειά οι πόρτες και τα παράθυρα του κρατικού μηχανισμού, ακαδημαϊκού και πολιτικού -- ΠΠΣΠ καθηγητής ΚΝΙΤΗΣ διευθυντής έλεγε η φοιτητική παροιμία -- και ψάξτε να δείτε ποιος έλυνε και έδενε στον ακαδημαϊκό κλάδο, ιδίως στις κοινωνικές "επιστήμες" μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα, οπότε ενέσκηψαν (ευτυχώς από μια άποψη) ο Μαραντζίδης και ο Καλύβας και τα έκαναν λαμπόγυαλο ... να είναι καλά τα παιδιά.

Μέχρι τότε, στον ακαδημαϊκό κλάδο απόλυτοι άρχοντες ήταν οι "πρώην", που υπόγραφαν 10 δηλώσεις μετανοίας την ημέρα καταδικάζοντας τον Σταλινισμό και τις παραφυάδες του. Προς θεού όχι τον κομμουνισμό, αυτός είναι "ουτοπία", τον σταλινισμό μόνο που ήταν πραγματικότητα από τότε που έσβησε ο Λένιν μέχρι τότε που άναψε και κόρωσε ο Χρουστσόφ. Στον πολιτικό κλάδο οι "πρώην" δεν κυβέρνησαν κατ' ευθείαν αλλά για πολλά χρόνια, δεν ήταν δυνατόν να κυβερνηθεί αυτή η χώρα αν οι δήθεν εκπρόσωποι του "λαού" και της "εργατιάς" δεν έγλυφαν πατόκορφα το ΠΑΣΟΚ και δεν έπαιζαν με το αζημίωτο έναν άθλιο πυροσβεστικό ρόλο ή έστω αν υπήρχε μια μικρή αριστερή φωνή που να λέει τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Υπήρχε βέβαια η Α/συνέχεια ότι απέμεινε ζωντανό από το κομμουνιστικό κίνημα, και ο Βασίλης ο Χατζηλάμπρου ήταν από τους πρώτους που δούλεψαν για να την φτιάξουν. Μιλάμε για την εποχή που ο φασιστικός "σοσιαλισμός" του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε με τις πλάτες των δήθεν ΚΚΕ εσωτερικού εξωτερικού (και επί τα αυτά του οπορτουνισμού). Έκανε ότι έκανε η Α/συνέχεια μέχρι να γίνει ΚΟΕ, έκανε ότι έκανε και η ΚΟΕ μέχρι να "πάψει να εκφράζεται δημόσια" αφού γιόρτασε με λαμπρότητα τα 10 χρόνια της άθλιας ύπαρξής της και ο Βασίλης ο Χατζηλάμπρου εκεί! Αμίλητος, ευγενικός με όλους, συμπαθής, μπροστάρης των "αλύγιστων αγώνων" της ΚΟΕ και του μεγάλου Ρούντι Ρινάλντι για να χωθεί επιτέλους στο σύστημα: καθόλου παράξενο που ο Βασίλης ήταν το φαβορί της ΚΟΕ στους βολευτικούς αγώνες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα καλά μέχρι εδώ, καμία έκπληξη. Σε μένα προσωπικά η πορεία όχι βεβαίως επακριβώς, μάγος δεν είμαι αλλά σαν κατεύθυνση ήταν αναμενόμενη και είναι αναμενόμενο και το μέλλον της. Αλλά από το σημείο να περιμένω την κατάρρευση της πρωτόλειας κατασκευής του Ρινάλντι που ήταν η ΚΟΕ (στου κασίδη το κεφάλι έμαθε την τέχνη να φτιάχνει "αριστερές" οργανώσεις) μέχρι το σημείο να βλέπω και να ακούω έναν από τους σοβαρούς ανθρώπους που παρέμειναν στην τελευταία έκφραση της ελληνικής Αριστεράς, να προβάλει την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να "διαχειριστεί" καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά (!) την αμυντική βιομηχανία όπλων είναι μεγάλη και κουραστική απόσταση.

Τι θέλει να πει λοιπόν ο αριστερός ποιητής Βασίλης Χατζηλάμπρου; Ότι θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα τσεπώνουν οι υπουργοί του μίζες; Καλά αυτό να το πιστέψουμε! Ότι θα αγοράζει μόνο υποβρύχια που δεν θα γέρνουν; Ότι θα έχει κανόνια μόνο ευθύβολα και καταστροφικά; Ότι άμα λάχει θα φτιάξει και καμιά ατομική βόμβα να τινάξει στον αέρα την Τουρκιά και όλους τους πασάδες και, γιατί όχι, ότι θα πουλήσει και κάνα δύο κομμάτια ατομικές σε οποίον καίγεται να τινάξει στον αέρα και την Ελλάδα;

Απ' όσο ξέρω οι αμυντικές βιομηχανίες αυτή την δουλειά κάνουν γι αυτό έλεγε το τραγουδάκι «τι τα θέλουμε τα όπλα ...», αλλά ο Βασίλης αυτό το τραγουδάκι το ξέχασε γιατί θυμήθηκε το άλλο το πιο παλιό που λέει: «Βασίλη μ' κάτσε φρόνημα να γίνεις νοικοκύρης ...» αλλά κι από αυτό ξέχασε την απάντηση του Βασίλη:  «εγώ δεν θέλω φρόνημα να γίνω νοικοκύρης και να είμαι σκλάβος των Τουρκών κοπέλι των γερόντων...». Και καλά ρε Βασίλη να γινόσουν κοπέλι των Τουρκών πάει στο διάολο, 400 χρόνια είναι αυτά, τον συνηθίσαμε τον ραγιαδισμό αλλά κοπέλι του Τσίπρα και των κηδεμόνων του; Και τον αναφέρεις και κάθε τρείς και δύο: «όπως είπε και ο Τσίπρας ... αυτό, όπως είπε και ο Τσίπρας, ...εκείνο».  Σαν πολύ κακόγουστο αδερφέ μου δεν είναι; Λίγη αξιοπρέπεια δεν σας έμεινε;