Διάφορα | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 2074
Το φιλί της ζωής, για την Αριστερά της κας Ελένης Πορτάλιου!
σχόλιο απο τον Κ.Π.
Πέμπ, 25 Μαρτ 2010

Με αφορμή ένα κείμενο παρέμβασης της κας Ελένης Πορτάλιου που αναφέρεται στην "κακοδαιμονία" της Αριστεράς, έγραψα εν θερμώ στο site της ΠΑΣΑ (http://dosepasa.wordpress.com/) όπου αναδημοσιεύτηκε το κείμενο της κας Πορτάλιου, το παρακάτω σχόλιο. Η κα Πορτάλιου στην παρέμβασή της απέφυγε, όπως λέει, ορισμένα στερεότυπα για να καταφύγει σε ορισμένα άλλα ακόμη πιο στερεότυπα και να καταλήξει στην μητέρα όλων των αριστερών στερεοτύπων που είναι ότι το φιλί της ζωής στην Αριστερά θα το δώσουν οι αποκλεισμένοι.

* * *

Αν χρειαζόταν η Αριστερά φιλί της ζωής και περίμενε να της το δώσουν οι αποκλεισμένοι θα τα είχε τινάξει προ πολλού και θα είχαμε ησυχάσει από δαύτη!

Αλλά για ποια Αριστερά μιλάμε; Γιατί, αν μιλάμε για την Αριστερά που την βύθισε στην ανυποληψία η κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, αυτή ήταν (και συνεχίζει να είναι) τόσο ανύπαρκτη όσο ήταν ανύπαρκτος και ο σοσιαλισμός που κατέρρευσε!

Κάποιος πρέπει να πει σʼ αυτούς που ρητορεύουν υπέρ ή κατά της Αριστεράς ότι αν θεωρούν Αριστερά οποιαδήποτε πολιτική συγκρότηση έχει μια ταμπέλα που γράφει επάνω Αριστερά, οποιαδήποτε συγκρότηση που την διοικεί και την “εκπροσωπεί” κάποιο επιτελείο, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσει γιατί το ονομάζει αυτό το απαίσιο πράμα Αριστερά, και μετά να κάνει τις προτάσεις του και να εκφράσει τις ελπίδες του.

Αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχει η κοινωνία είναι η επαναστατική της τάση (η τάση να αλλάζει όταν δεν μπορεί να βελτιωθεί) και η συντηρητική της τάση (η τάση να βελτιώνεται οταν δεν μπορεί να αλλάξει), τάσεις που (υπό ορισμένους όρους και όχι πάντα) εκφράζονται από κάποιους ανθρώπους και ισορροπούν μεταξύ τους σε μια μεταβλητή διαλεκτική ισορροπία!

Σʼ αυτή την ιστορική στιγμή που περνάμε τόσο η επαναστατική τάση της κοινωνίας όσο και η συντηρητική τάση της κοινωνίας ανασχηματίζονται βιαίως. Επομένως ούτε η μία ούτε η άλλη τάση μπορούν να εκφραστούν πολιτικά (δηλαδή με οργανωμένο και σταθερό τρόπο) σοβαρά και αποτελεσματικά. Και πρέπει παρεμπιπτόντως να πω ότι η έκφραση της συντηρητικής τάσης είναι εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, απαραίτητη με αυτήν της επαναστατικής τάσης.

Αριστερά επομένως δεν υπάρχει… και το ζήτημα πλέον είναι αν υπάρχουν Αριστεροί. Κατά την γνώμη μου υπάρχουν ελάχιστοι σκόρπιοι εδώ και εκεί και εκεί και ασύνδετοι μεταξύ τους … αλλά δεν είναι ανάγκη να χολοσκάμε και μάλιστα με κροκοδείλια δάκρυα γιατί όταν χρειαστεί (και θα χρειαστεί σύντομα) θα ξεφυτρώσουν σαν τα ραπανάκια, όπως ξεφύτρωσαν το 1941 και μάλιστα με τόση ορμή που μαζεύτηκαν διάφοροι άσχετοι με τα κουτάλια τους να φάνε και να πιούνε και πήγαν πίσω και την Αριστερά και την Ελλάδα.

Όλη αυτή η θλίψη για την Αριστερά και το μοιρολόι, για μια Αριστερά που τάχα είναι ημιθανής και χρειάζεται φιλιά της ζωής για να ζωντανέψει, και μάλιστα από υψηλά ιστάμενους όπως είναι και η κ. Πορτάλιου από πού μας προέκυψε άραγε; Τόσα χρόνια παρόντες στους Αγώνες και ψαχνόμαστε τι να φταίει τάχα; Δεν ξέρουμε τι φταίει;

Όποιος δεν ξέρει τι φταίει ας μην ανησυχεί, θα καταλάβει γρήγορα ότι φταίνε οι αυθεντίες! Φταίνε … οι αρχηγικές αυθεντίες, οι προεδρικές, οι καθηγητικές, οι διευθυντικές, όλοι αυτοί που μοιρολογάνε τώρα για την Αριστερά αλλά για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας είχαν και έχουν την λύση στο τσεπάκι τους.

Και επειδή πολύ τους πάει να τους θεωρήσουμε τους παραπάνω ότι έχουν και καταλογισμό (δηλαδή: ότι ξέρουν τι λένε και τι κάνουν), αυτοί που φταίνε είναι όσοι δεν βλέπουν ότι το σύστημα γκρεμίζεται και όσοι, ακόμα χειρότερα, βλέπουν ότι το σύστημα γκρεμίζεται αλλά δεν βλέπουν ότι η Αριστερά (ιεραρχική, ανταγωνιστική, αυταρχική, απροσάρμοστη) είναι συστατικό μέρος του συστήματος και είναι αυτή που κυρίως γκρεμίζεται και συμπαρασύρει το σύστημα.

Εδώ σ' αυτό το site η ταμπέλα γράφει Πρωτοβουλία για την “Αντισυστημική” Αριστερά ! Ευτυχώς που η συντομογραφία της είναι ΠΑΣΑ και το όνομα - σύνθημα του site της είναι ΔΩΣΕ ΠΑΣΑ. Γιατί φίλοι αυτό το “αντισυστημική” δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο όρος είναι προβληματικός αφήστε που τον ανακάλυψε ο κ. Τάκης Φωτόπουλος που θεωρεί τον εαυτό του και το ΚΚΕ “αντισυστημικό”! Αλλά τέλος πάντων αυτά είναι ψιλά γράμματα… Πάντως η λύση εναπόκειται εδώ, στην Αριστερά του Κόσμου, ερήμην της Αριστεράς των Επιτελείων, των αρχηγών, των προέδρων και των αυθεντιών, η οποία δεν χρειάζεται φιλί της ζωής ...κλωτσιά χρειάζεται.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !