Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Τριτ, 26 Αυγ 2014 | hits: 1216
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο Όρος
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Τριτ, 26 Αυγ 2014

Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισκεφθεί όλες τις κορυφές της παγκόσμιας εξουσιαστικής ιεραρχίας, στις τέσσερις άκρες του γεωγραφικού και πολιτικού ορίζοντα, από τον Πέρεζ μέχρι τον Πούτιν και από την Μέρκελ μέχρι τον Ομπάμα. Δεν θα μπορούσε παρά να κάνει και ένα προσκύνημα στο Άγιον Όρος, στην κορυφή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας που για την ελληνική κοινωνία έχει ιδιαίτερο βάρος.

Από την άλλη μεριά, όλοι σχεδόν οι παράγοντες του εξουσιαστικού συστήματος, ντόπιου και ξένου, θέλουν να έχουν μια πρόσβαση στον ΣΥΡΙΖΑ που σαν αυριανή κυβέρνηση, είναι η τελευταία τους ελπίδα για την διατήρηση του ελέγχου στην ιδιόρρυθμη ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ξεσηκωθεί από το πουθενά και να τα κάνει, γυαλιά καρφιά. Θα ήταν εντελώς απίθανο να μην σκεφτούν την πρόσβασή τους στην αυριανή κυβέρνηση και οι έμπειροι από πολλές απόψεις, παράγοντες του Αγίου Όρους.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε προς τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης το θαύμα της ανατροπής του «σάπιου» πολιτικού συστήματος. Υπόσχεται τώρα προς τους ανθρώπους της εξουσίας το θαύμα της αναβάθμισής του ίδιου συστήματος. Είναι ωστόσο σαφές πως οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης όσο και οι άνθρωποι της εξουσίας είναι έτοιμοι να πιστέψουν, όποιο θαύμα κι αν τους υποσχεθούν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλούστατα, όπως έχουν τα πράγματα δεν έχουν άλλη επιλογή από την αυταπάτη.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνηθίσει, να αντιμετωπίζουν κι αυτοί, όπως όλοι, τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα με ρητορικές κορώνες. Κορώνες ο κ. Τσίπρας στο Άγιο 'Όρος, κορώνες εναντίον του, οι πικραμένοι του ΣΥΡΙΖΑ, κορώνες υπέρ του και οι ευνοημένοι. Κορώνες τέλος, αφάνταστης ρηχότητας, όλοι μαζί, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις της.

Όταν η «κυβερνώσα Αριστερά» μετατραπεί σε «κυβερνώντες αριστερούς» που θα πρέπει με το μαχαίρι στο λαιμό να πάρουν θέση στον ανταγωνισμό των δύο αξόνων που σχηματίζονται, ο ρητορικός λόγος θα είναι άχρηστος και όλα τα θαύματα θα ξεφουσκώσουν.