Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δευτ, 7 Ιουλ 2014 | hits: 1134
Μια κυβέρνηση σαν την κοινωνία
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Δευτ, 7 Ιουλ 2014

Είναι βέβαιο πως θα περάσουμε μέσα από ένα σχήμα «αριστερής κυβέρνησης», η οποία θα στηρίζεται από ένα σχήμα «κυβερνώσας Αριστεράς», που θα προκύψει από ένα σχήμα «πλειοψηφικού συνασπισμού εξουσίας». Δεν είναι βέβαια καθόλου εύκολο να καταλάβουμε τι πραγματικό σημαίνουν αυτά τα βαρύγδουπα σχήματα λόγου. Σε μια εποχή όμως που η πραγματικότητα «μιμείται» τα σχήματα που την περιγράφουν, δε πρέπει να αμφιβάλουμε πως η «κυβερνώσα Αριστερά» και θα σχηματιστεί και θα κυβερνήσει!

Υπάρχει άλλωστε μια θεωρητική λογική που δικαιολογεί την επιδίωξη αυτών των σχημάτων. Στην κοινωνία, λέει αυτή η λογική, υπάρχουν πολλές απόψεις όχι απλώς διαφορετικές αλλά και ανά δύο συγκρουόμενες: και όμως η κοινωνία συγκροτείται και λειτουργεί. Έτσι λοιπόν, λέει η λογική, και μια κυβέρνηση της «κυβερνώσας Αριστεράς» θα συγκροτηθεί και θα κυβερνήσει, εφ όσον «δονείται» από τις ίδιες αντίθετες και συγκρουόμενες απόψεις με τις οποίες λειτουργεί η κοινωνία.

Πρακτικά αυτή η λογική σημαίνει πως στην κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύονται όλες οι απόψεις και έτσι όλοι θα περιμένουμε στον καναπέ μας, όταν θα βγαίνει στην οθόνη η άποψή μας θα ενθουσιαζόμαστε, θα φωνάζουμε "μπίνγκο" και θα περνάμε στον επόμενο πολιτικό γύρο με την κυβέρνηση να διαιωνίζεται. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους επιτελείς όλων των αποχρώσεων, κρατώντας ψηλά την σημαία των συγκρουόμενων αρχών τους, να προσέλθουν σε έναν «παλλαϊκό συνασπισμό εξουσίας», υπό την ηγεμονία του, για μας βγάλουν από την κρίση. Ως Λένιν της εποχής μας προειδοποίησε: «χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, σήμερα είναι η ώρα» και πολλοί οπλαρχηγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Αστειεύομαι κάπως, η λογική όμως μιας «κυβέρνησης σαν την κοινωνία» είναι η λογική του Λένιν, για την σχέση κοινωνίας και κράτους στην οποία θα μεσολαβούσε η «κυβερνώσα αριστερά» των μπολσεβίκων. Η διαφορά είναι πως εκείνη η «κυβερνώσα αριστερά» θα ήταν διαχυμένη μέσα στην κοινωνία και όχι «χυμένη» με τα μούτρα μέσα στο κράτος. Αν ήταν λοιπόν να εφαρμόσουμε αυτή την λογική θα καταλήγαμε, όχι σε μια κυβέρνηση σαν την κοινωνία αλλά σε μια κοινωνία χωρίς κυβέρνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα, παρότι δεν υπάρχει ακόμα η λογική που να εκφράζει αυτό το σχήμα.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !