Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Τριτ, 10 Ιουν 2014 | hits: 1143
Ο πανικός του διμετωπισμού
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 8 Ιουν 2014

Ο όρος που περιγράφει την «κινητικότητα» της πολιτικής σκηνής, μετά τις διπλές εκλογές, είναι «πανικός»! Πανικόβλητοι, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που προφανώς δεν θα αποφευχθούν, οι επιτελείς των Πολιτικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ) προσπαθούν να δηλώσουν μια θέση στο κέντρο του ιδεολογικού χρωματολογίου, ανάμεσα στο «μαύρο» της Χρυσής Αυγής και στο «κόκκινο» του ΚΚΕ. Μοιραία οι υπάρχουσες ΠΑΕ διαλύονται αλλά και οι καινούριες που ιδρύονται δεν θα μπορέσουν να σταθούν αν δεν διατηρήσουν στην ταμπέλα τους μια-δυο πινελιές από τα δύο βασικά χρώματα της πολιτικής.

Νομίζω, πως πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να σχηματιστεί τόσο καθαρά, όσο στην ελληνική κοινωνία, με εγγυητή τον κ. Φώτη Κουβέλη, το διμετωπικό πολιτικό σύστημα που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το δικομματικό: ένα σύνολο προσωπικοτήτων μιας χρήσεως που εντάσσονται -- χωρίς να έχουν καμιά πραγματική διαφορά αλλά και χωρίς να έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους -- σε δυό αντιμέτωπες παρατάξεις, αριστερά και δεξιά μιας, νοητής και μόνο, διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τις αποχρώσεις του μαύρου από τις αποχρώσεις του κόκκινου.

Το διμετωπικό πολιτικό σύστημα είναι το σύστημα της εικονικής εξουσίας που αντιστοιχεί στον τύπο της δυαδικής κοινωνίας η οποία έχει ήδη σχηματιστεί παγκοσμίως: μιας κοινωνίας αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν πρόσβαση στις «αγορές» και στην απορρέουσα από αυτές εικονική εξουσία.

Το διμετωπικό σύστημα εμφανίζεται σαν μηχανισμός μιας ουρανοκατέβατης «μαύρης» κυβερνητικής μεταρρύθμισης ή «κόκκινης» παραγωγικής (!) αναδιάρθρωσης, εκ των πραγμάτων προορισμένος να λειτουργήσει σαν μηχανισμός πολτοποίησης της κοινωνικής βάσης. Είναι όμως, επίσης εκ των πραγμάτων, προορισμένος να λειτουργήσει τελικά -- μέσα από μια σειρά πολύπλοκων εκρηκτικών μεταλλάξεων -- σαν μηχανισμός πολτοποίησης των πολιτικών επιτελείων.

Οι επιτελείς του εξουσιαστικού μηχανισμού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την πορεία των εξελίξεων, ο πανικός τους όμως δείχνει πως αντιλαμβάνονται ήδη τον κίνδυνο της πολτοποίησής τους. Οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης προς το παρόν δεν αντιλαμβάνονται ούτε αυτοί την πορεία των εξελίξεων. Είναι όμως σε θέση, και αυτό αποδεικνύεται από τις εκδηλώσεις τους, να αντιληφθούν την προοπτική τους και να αποτρέψουν τους κινδύνους της.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !