Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δευτ, 19 Μαϊου 2014 | hits: 529
Εκλογές προσώπων, επιλογές ψευδαισθήσεων
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Δευτ, 19 Μαϊου 2014

Δύσκολο πράγμα να γράφει κανείς, για μια εκλογική αναμέτρηση, ένα κειμενάκι που θα δημοσιευτεί μετά το τέλος της αναμέτρησης. Και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν αυτός που γράφει δεν μπορεί να προπαγανδίσει έστω και ελαφρά καμιά από τις πολιτικές τάσεις που συμμετέχουν στην αναμέτρηση. Πολύ απλά, γιατί ό,τι είναι να γίνει, τόσο στο τοπικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Ευρώπης, θα γίνει, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα εκλεγούν και ανεξάρτητα από την βούληση αυτών που θα εκλεγούν.

Δεν μπορώ να ψέξω αυτούς που αγωνίζονται για μια θέση στο σύστημα γιατί τους θεωρώ θύματα της διαστροφής τους. Όταν θα έχει δημοσιευτεί αυτό εδώ το κείμενο, αυτοί που θα έχουν καταφέρει να κερδίσουν την θέση που διεκδικούν, θα είναι οι χαμένοι της εκλογικής μάχης: θα έχουν κερδίσει την αντιπάθεια αυτών που τους ψήφισαν, την αχρήστευση των ψευδαισθήσεων που τους κινούσαν και, το χειρότερο, τις αλυσίδες (και τον βούρδουλα) μιας θέσης κωπηλάτη στο κάτεργο της εξουσίας.

Από την άλλη μεριά, οι εκλογές δεν αλλάζουν την κατάσταση της κοινωνίας, κι ωστόσο οι άνθρωποι, παρόλο που το ξέρουν αυτό, ψηφίζουν, οι εκλογές πραγματοποιούνται και η κατάσταση της κοινωνίας αλλάζει. Δεν αντιστοιχούν βεβαίως οι κοινωνικές αλλαγές στις εκλογές, αντιστοιχούν όμως αντίθετα στις κοινωνικές αλλαγές, οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους.

Οι άνθρωποι νομίζουν πως στις εκλογές εκλέγουν τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν, στην πραγματικότητα όμως επιλέγουν τις ψευδαισθήσεις από τις οποίες θα κυβερνηθούν. Το μέλλον, οι  κοινωνικές αλλαγές, εισβάλουν στα μυαλά και στις ψυχές των ανθρώπων υπό μορφή ψευδαισθήσεων. Οι εκλογές δεν είναι παρά μια μαζική διαδικασία απόσυρσης παλαιών ψευδαισθήσεων και αντικατάστασής τους με νέες.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν αυτές τις δυο Κυριακές και οι βουλευτικές εκλογές που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν, είναι ένα μεγάλο παζάρι ψευδαισθήσεων. Τα πρόσωπα που θα εκλεγούν δεν έχουν καμιά σημασία: για τις ψευδαισθήσεις όμως που θα επιλεγούν, προσωπικά, έχω μεγάλη αγωνία.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !