Υπαρκτή Αριστερά | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1522
95 χρόνια ΚΚΕ, μείον 60 χρόνια οπορτουνισμός
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Παρ, 6 Δεκ 2013

Οι επιτελείς του ΚΚΕ έχουν το θράσος, έτσι απλά, σαν να μην ξέρουν πως υπάρχουν και ενστάσεις, να γιορτάζουν με τον καινούριο Γραμματέα του ορθόδοξου οπορτουνισμού τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Θέλουν να πείσουν τον κόσμο της κοινωνικής βάσης πως το πολιτικό-οικονομικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, μέσα από τον γυάλινο πύργο του Περισσού (που είχαν το θράσος να ονομάζουν "σπίτι του λαού") αποτελεί την σημερινή έκφραση της προοπτικής του κομμουνισμού, με βάση την οποία ιδρύθηκε το ΚΚΕ. Θέλουν να πείσουν πως οι ομάδες κρούσης των εργατοπατέρων του ΠΑΜΕ, αποτελούν την συνέχεια των επαναστατικών αγώνων που συγκλόνισαν τις εργατουπόλεις της ελληνικής κοινωνίας και τους κάμπους και τα βουνά του τόπου που κατοικεί αυτή η κοινωνία.

Σε ότι αφορά την ιστορική καταγωγή τους, οι επιτελείς του ΚΚΕ είναι οι κληρονόμοι και οι σημερινοί εκπρόσωποι του "ορθόδοξου" οπορτουνισμού, αυτού που οδήγησε στην απώλεια της μάχης του Δεκέμβρη του 1944, της πιο κρίσιμης από τις μάχες που δόθηκαν από το επαναστατικό κίνημα στην διάρκεια της κοσμογονικής δεκαετίας του 1940.

Οι επιτελείς του ΚΚΕ είναι οι απόγονοι των πρωτοπόρων του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού και του μπρεσνιεφικού σοσιαλφασισμού, οι απόγονοι αυτών που μετά από τον θάνατο του Στάλιν, το 1953, και μέχρι το 1956, δοκίμασαν στις πλάτες των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού τις μεθόδους με τις οποίες οι χρουστσοφικοί πραξικοπηματίες θα προσπαθούσαν να θάψουν την ιδέα της κοινωνικής αλλαγής που δονούσε μέχρι τότε όλο τον κόσμο.

Τέλος οι σημερινοί επιτελείς του ΚΚΕ, είναι αυτοί που -- αντάξιοι των προγόνων τους -- παρεμπόδισαν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια για την ανασύνταξη της επαναστατικής παράδοσης στην ελληνική κοινωνία και δυσφήμισαν με απέραντο θράσος όλες τις αυθόρμητες κοινωνικές εξεγέρσεις, από αυτήν του πολυτεχνείου 1973 μέχρι αυτήν του Δεκέμβρη του 2008 και είναι αυτοί που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την σημασία του κοινωνικού φαινόμενου της πλατείας που εκδηλώθηκε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην ελληνική κοινωνία.

Οι επιτελείς του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν πριν μερικά χρόνια σαν μετανοούσες Μαγδαληνές, να "αποκαταστήσουν" τα θύματα της αθλιότητας τους, πρώτα τον Στάλιν και μετά τους έλληνες κομμουνιστές που οι προκάτοχοί τους έσφαξαν, ηθικά και βιολογικά, εν ψυχρώ: τον Ζαχαριάδη, τον Πλουμπίδη τον Άρη Βελουχιώτη. Αυτή όμως είναι μια ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα. Την άρχισαν δειλά-δειλά και την εξέλιξαν με προϊούσα θρασύτητα, από την στιγμή που το οπορτουνιστικό επιτελείο της Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον παγκόσμιας εμβέλειας καραγκιόζη Γκορμπατσόφ τους πούλησε για να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του ΚΚΕ αποφάσισαν τότε πως το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης είναι προϊόν "καπιταλιστικής" παλινόρθωσης και πως οι ίδιοι είναι "μαρξιστές λενινιστές" και αποκαθιστούν πολιτικά αυτούς που οι προκάτοχοί τους εξόντωσαν.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η "κομματική ταυτότητα" του επιτελείου του ΚΚΕ. Πόσοι, ποιοι άνθρωποι καλοπροαίρετοι πείθονται, και γιατί πείθονται, από τα ρομποτάκια του ΚΚΕ στην τηλεόραση, από τα μαγκάκια της επικοινωνίας τύπου Κανέλλη και Μπογιόπουλου, από τα παπαγαλάκια του διαδικτύου τύπου Lenin Reloaded (sic), πως το αίσχος του σημερινού ΚΚΕ, είναι η σύγχρονη έκφραση του λενινιστικού κόμματος, αυτό είναι ένα ιστορικό ζήτημα που η μελέτη του είναι απαραίτητη για την συγκρότηση μιας πραγματικά σύγχρονης έκφρασης της επαναστατικής πολιτικής-πολιτιστικής τάσης της κοινωνίας.

Δεν μπορούμε όμως να μην υπογραμμίζουμε σήμερα, όσοι μπορούμε να το κάνουμε, πως αυτό που παρουσιάζεται από τους σημερινούς επιτελείς του ΚΚΕ, σαν κομμουνιστικό κόμμα όχι μόνο δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα αλλά δεν είναι ούτε καν κόμμα με την αρχική σημασία του όρου. Αυτοί όχι μόνο δεν εκπροσωπούν την εργατική τάξη αλλά δεν εκπροσωπούν καμιά κοινωνική ομάδα (όπως άλλωστε ούτε και κανένα από τα άλλα λεγόμενα κόμματα) ακριβώς γιατί σήμερα δεν μπορεί η κοινωνία ούτε να ομαδοποιηθεί ούτε να εκφραστεί με αντιπροσώπους.

Με την λογική αυτή η απάτη που επιχειρούν οι επιτελείς του ΚΚΕ, ανανεωμένη μετά από το τελευταίο συνέδριό τους και με τον καινούριο τους γραμματέα, πρώτον έχει την ιστορική της βασιμότητα, δεύτερον κάνει ακόμα πιο φανερή την απάτη που επιχειρείται χρόνια τώρα, και τρίτον διατηρεί ζωντανή και μεταφέρει στους ανθρώπους της νέας ελληνικής κοινωνίας το νόημα και την σημασία της πολιτικής έκφρασης της επαναστατικής τάσης της κοινωνίας που ήταν το ΚΚΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1940.

Με άλλα λόγια ενώ οι συνηθισμένοι απατεώνες εξαπατούν τον κόσμο πουλώντας ένα ψεύτικο προϊόν σε ένα αληθινό περιτύλιγμα, οι επιτελείς του ΚΚΕ προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο πουλώντας ένα πανάκριβο προϊόν μέσα σε ένα ψεύτικο περιτύλιγμα. Άξιος ο μισθός τους, αλλά φαίνεται πως η ιστορία είναι ακόμα πιο άξια από την αξιοθαύμαστη απάτη που επιχειρούν στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ψευδεπίγραφης φίρμας τους.