Υπαρκτή Αριστερά | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1573
Για την υπαρκτή Αριστερά
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Σάββ, 3 Σεπτ 2011

Την αφορμή για τις σκέψεις αυτές μου την έδωσε ένας, άγνωστος σε μένα, φίλος ο οποίος με ένα email του, μου συνιστούσε ένα κείμενο κριτικής προς το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Μου έλεγε ότι το κείμενο αυτό «ξεπερνά την γνωστή κουλτούρα της κριτικής στους κόλπους της αριστεράς και έχει τροφή για κουβέντα τόσο για το ίδιο το Μέτωπο, για το ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική Αριστερά συνολικά» και μιας που είχα ήδη γράψει για το μέτωπο ένα κείμενο για την ιδρυτική συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (βλέπε εδώ ) θα μπορούσα να δημοσιεύσω κι αυτό. Διαπίστωσα ότι το κείμενο προέρχεται από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη (ΚΟΑ) και κάνει πράγματι κριτική στο Μ.Α&Α, προπαγανδίζοντας όμως ουσιαστικά τις θέσεις της ΚΟΑ, με τον ίδιο αξιωματικό τρόπο που όλες οι οργανώσεις της υπαρκτής Αριστεράς προπαγανδίζουν τις δικές τους θέσεις.

Το κείμενο της ΚΟΑ ασφαλώς δεν ξεπερνά την γνωστή κουλτούρα της κριτικής που ενδημεί σαν αρρώστια στην υπαρκτή Αριστερά, δεν χάνω  όμως τίποτα να το δημοσιεύσω και θα το κάνω. Δεν ξέρω αν θα δώσει τροφή για κουβέντα και εδώ που τα λέμε της υπαρκτής Αριστεράς δεν της λείπει η φρέσκια τροφή για κουβέντα: της λείπουν τα δόντια να την μασήσει και προτιμάει τους πολτούς του οπορτουνισμού. Σ' εμένα πάντως έδωσε την αφορμή και την ιδέα για μια προσπάθεια να συνοψίσω στις Σελίδες Κριτικής τα βασικά στοιχεία του λόγου και της λογικής που χαρακτηρίζει την σημερινή υπαρκτή Αριστερά.

Η υπαρκτή Αριστερά όπως πριν απ' αυτήν ο υπαρκτός Σοσιαλισμός, υπάρχει χάρη στο όνομα που όλοι αναγνωρίζουν ενώ στην ουσία της έχει πεθάνει προ πολλού. Στις συνθήκες της κρίσης, ο αριστερός της κοινωνικής βάσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που καταντάει φαύλος κύκλος. Δεν μπορεί να πολεμήσει το εξουσιαστικό σύστημα γιατί τον εμποδίζουν τα επιτελεία της υπαρκτής Αριστεράς και δεν μπορεί να πολεμήσει την υπαρκτή Αριστερά γιατί την επιβάλει το εξουσιαστικό σύστημα.

Η λύση του πολιτικού προβλήματος για τον Αριστερό της κοινωνικής βάσης είναι αντιληφθεί ότι το εξουσιαστικό σύστημα υπάρχει ακόμα χάρη στην υπαρκτή Αριστερά και να πολεμήσει το εξουσιαστικό σύστημα χτυπώντας την υπαρκτή αριστερά. Για να αντιληφθεί όμως την διαμόρφωση του εξουσιαστικού συστήματος είναι ανάγκη να αντιληφθεί την διάταξη της υπαρκτής Αριστερας και τον ρόλο που παίζει το κάθε κομάτι της στην συντήρηση του εξουσιαστικού συστήματος.

Μαζί μ' αυτό εδώ το σημείωμα θα αρχίσω την δημοσίευση, κάτω από την κατηγορία Υπαρκτή Αριστερά, μιας σειράς κειμένων (με πρώτα κείμενα την πρόταση του Μ.Α&Α  και την κριτική των επιτελών της ΚΟΑ) των διαφόρων επιτελών της υπαρκτής Αριστεράς και δικά μου κείμενα σχολιασμού προσπαθώντας να τοποθετήσω τα επιτελεία τους στο γενικότερο πλαίσιο του εξουσιαστικού συστήματος και να θέσω μερικά βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την θέση που οι ίδιοι επιδιώκουν και αυτή που εξ αντικειμένου έχουν οι επιτελείς της υπαρκτής Αριστεράς, στο εξουσιαστικό σύστημα.