Ιστορία | στις , Σάββ, 12 Ιουν 2004 | hits: 1854
Επιστήμες του ανθρώπου και επιστήμονες της εξουσίας
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 13 Ιουν 2004

Θα αναφερθώ στο άρθρο του κ. Νίκου Μαραντζίδη, επίκουρου καθηγητή της "πολιτικής επιστήμης" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που εμφανίστηκε στο "βιβλιοδρόμιο" των "ΝΕΩΝ" του σαββατοκύριακου, στις 29 - 30 Μαΐου 2004, με τίτλο "περί θεολογίας και άλλων επιστημών του ανθρώπου". Το άρθρο γράφτηκε στα πλαίσια ενός "καυγά", που αφορά (με δικά μου λόγια) την ιστορική ερμηνεία του Εμφυλίου Πολέμου, ανάμεσα σε δύο υποτιθέμενες και άτυπες παρατάξεις επιστημόνων.

Εκ πρώτης όψεως ο "καυγάς" είναι ο εξής: Η αριστερή (ας πούμε) παράταξη κατηγορεί την δεξιά ότι επιδιώκει την δικαίωση των ταγματασφαλιτών και των δωσίλογων και κατηγορείται από αυτήν ότι έχει "ταμπού" και ότι φοβάται την "επιστημονική αλήθεια". Ποια είναι πραγματικά η ουσία της "διαμάχης" προσπαθώ και θα προσπαθήσω να το πω σε διάφορα άλλα γραπτά μου. Εδώ θέλω να σχολιάσω ένα σημείο του εν λόγω άρθρου, που αν και θέτει εκ πρώτης όψεως ένα ζήτημα "επιστημονικής τάξης", θέτει στην πραγματικότητα την ουσία του προβλήματος που είναι η ερμηνεία του εμφυλίου.

Παρ' όλο που ο αρθρογράφος μιλάει δημόσια μέσω μιας εφημερίδας, οικτίρει τους συναδέλφους του γιατί μετέφεραν την επιστημονική τους ζήτηση στις εφημερίδες, αντί να την κρατήσουν στα ιερά άδυτα των "επιστημονικών περιοδικών", "συνεδριών" και "σεμιναρίων". Και δεδομένου ότι παραδέχεται ότι ο ίδιος ήρξατο χειρών αδικών, οικτίρει "εν μέρει" (sic) και τον εαυτό του! Προειδοποιεί πάντως εχθρούς και φίλους ότι το φως της "δημοσιότητας" που έλκει την ελληνική επιστημονική κοινότητα μπορεί να της κάψει τα φτερά και καταλήγει να τους εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να συζητούν στα άδυτα της επιστήμης τους.

Είναι προφανές και καθόλου "νέο", ότι η "νέα τάση" της ιστοριογραφίας που εκφράζεται δια του άρθρου, θεωρεί τον Εμφύλιο Πόλεμο σαν κοινωνική ασθένεια, απ' την εργαστηριακή εξέταση της οποίας πρέπει να αποκλειστεί η ελληνική κοινωνία. Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα "εμφύλια πτώματα", και θα βρουν την εξήγηση της αρρώστιας ώστε να εμποδίσουν την μετάδοσή της δια της ιστορικής συνέχειας. Και φυσικά το "κοινό των ασθενών" θα πρέπει να κρατηθεί μακριά απ' τον "καυγά" της επιστημονικής κοινότητας για να μην δημιουργηθούν "πολιτικές εργαλειοποιήσεις"!

Είναι σαφές ότι η "νέα τάση" επιστημόνων ερευνητών του Εμφυλίου, εκδηλώνοντας τον φόβο της "πολιτικής εργαλειοποιήσης" αναπαράγει το γνωστό πολιτικό επιχείρημα της 21ης Απριλίου στην επιστημονική του εκδοχή αντικαθιστώντας την βάρβαρη μεθοδολογία της εγχείρησης και του γύψου με μια "νέα μέθοδο" της επιστημονικής αποστείρωσης. Ο υπερφίαλος στόχος τους είναι ο έλεγχος της ιστορικής συνέχειας μέσω της ερμηνείας του Εμφυλίου Πολέμου! Με γεια τους και με χαρά τους άλλα ας ξέρουν πως είναι σαφές ότι εργάζονται για λογαριασμό της εξουσίας και όχι για λογαριασμό της κοινωνίας.