Πολιτική | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Κυρ, 13 Μαρτ 2005 | hits: 1604
Το ΠΑΣΟΚ και η εξουσία της σκούπας
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 13 Μαρτ 2005

Ομολογώ ότι αν και έχω γράψει σχετικά αρκετές φορές για τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχω μέχρι στιγμής πετύχει να περιγράψω αυτό που νομίζω ότι γίνεται σ' αυτό το κόμμα, ούτε να εξηγήσω το νόημα των αναζητήσεών του. Δεν είναι και εύκολο βέβαια. ούτε ο αρχηγός και το επιτελείο του, ούτε οι παράγοντες του κόμματος, ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και γιατί το κάνουν και στο τέλος ούτε και ομόθυμα γίνεται τίποτα. Και σαν να μην έφταναν οι εκτός πάσης πολιτικής λογικής κοινοτυπίες που ειπώθηκαν στο συνέδριο, άρπαξε και ο πρόεδρος στο τέλος την σκούπα ελπίζοντας να σκουπίσει απ' το μυαλό μας οποιαδήποτε τάξη προσπαθούμε να βάλουμε για τον ίδιο και για το κόμμα του.

Ωστόσο μέσα στην γενική πολιτική κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Όχι μόνο γιατί είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και άρα η εν δυνάμει εξουσιαστική εφεδρεία στο επόμενο κυβερνητικό αδιέξοδο, όχι μόνο γιατί καθηλώνει μια σοβαρή μερίδα της κοινωνίας σε μια αδιέξοδη προσμονή, αλλά κυρίως γιατί η αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ έχει πιλοτική σημασία για όλους τους μηχανισμούς του συστήματος. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η αστεία κίνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, να πάρει τη σκούπα στο χέρι, έχει τεράστια συμβολική σημασία. Είναι σίγουρα μια κίνηση απ' την μεριά της εξουσίας που κάτι θέλει να πει στην κοινωνία. Αλλά τι ακριβώς;

Οι Παπανδρέου το έχουν χούι να υπόσχονται στο Λαό εξουσία και να του αφαιρούν και την ελάχιστη που έχει. Το ότι λένε ψέματα είναι προφανές. Ούτε ο Γεώργιος πίστευε στην Λαοκρατία, ούτε ο Ανδρέας ήθελε να κάνει το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι το ψέμα που είπαν άλλα η αλήθεια που έπραξαν. Ο Ανδρέας δεν έκανε τον λαό νοικοκύρη στο σπίτι του, αλλά έκανε νοικοκύρηδες διάφορους λαϊκούς και τους φύτεψε δίπλα στον λαό. Έφτιαξε εξουσιαστές είτε από διάφορους ανθρώπους της διπλανής πόρτας είτε προσέλαβε έτοιμους "πτυχιούχους" απ' τα διάφορα σχολεία της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ο Αντρέας έφτιαξε ένα κόμμα "λενινιστικού τύπου" σκορπισμένο μέσα στην κοινωνία. Όχι όμως σαν μεσάζοντα του Λαού στην εξουσία αλλά σαν μεσάζοντα της εξουσίας στον λαό! Μετά την χρεοκοπία αυτής της στρεβλής απομίμησης, ο κύριος Παπανδρέου ο Τρίτος, ψάχνει την νέα στρεβλή απομίμηση αριστερής οργάνωσης, πριν ακόμα αναδειχθεί μια νέα Αριστερά που θα ανακαλύψει την νέα γνήσια! Αυτή άλλωστε είναι και η αυτοκρατορική φυγή προς το μέλλον, που κάποιοι συμβουλεύουν στον Γιώργο Παπανδρέου. Το κακό είναι ότι με την φόρα που έχουν πάρει αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι, με τις σκούπες στο χέρι, φτάνουν στην χρεοκοπία πριν περάσουν απ' την ακμή.