Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δευτ, 26 Μαϊου 2014 | hits: 300
Εκλογές: πρωτάθλημα χωρίς πρωταθλητή
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Δευτ, 26 Μαϊου 2014

Μπροστά στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, είχα μια αγωνία, όχι για τα πρόσωπα που θα εκλεγούν αλλά για τις ψευδαισθήσεις που θα επιλεγούν με την ευκαιρία της κάλπης. Μπροστά στην δεύτερη Κυριακή έχω ηρεμήσει: βεβαιώθηκα πως η ιστορική αναγκαιότητα λειτουργεί, πως ό,τι βρέξει θα κατεβάσει, και άρα πως πρέπει να κρατάμε καμιά ομπρέλα. Την ηρεμία μου την χρωστάω στον κ. Τσίπρα που με φώτισε με μια ατάκα του, την μόνη που μου φάνηκε σοβαρή σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Κάποιος τον ρώτησε πώς του φάνηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου κι αυτός απάντησε: «τα καλά γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο»! Βεβαίως, στο ποδοσφαιρικό δεύτερο ημίχρονο βάζει γκολ η ομάδα που έχει σοβαρούς παίχτες και καλούς προπονητές, αλλιώς τρώει και τα γκολ που δεν έφαγε στο πρώτο. Η ατάκα όμως παραμένει σοφή αφού επιτέλους ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει την πολιτική σαν ποδόσφαιρο και μας θυμίζει πως το παιχνίδι της εξουσίας είναι ένα «παίγνιο».

Πραγματικά, στην επιστημονική αλλά και στην θεωρητική σκέψη, το «παίγνιο» είναι μια δραστηριότητα αφηρημένη, χαώδης και τυχαία που, όμως, αποκτά πρακτική και μεγάλη αξία επειδή στην διάρκειά της οι άνθρωποι ασκούνται, αποκτώντας αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητες όπου εμπλέκονται.

Μ' αυτή την λογική, η πολιτική, ήταν πάντα ένα παίγνιο που είχε αποτελεσματικότητα, εφόσον αντιμετωπιζόταν σαν πραγματικό παιχνίδι, δηλαδή σαν συμβολισμός μιας πραγματικής δράσης. Η αξία του παιχνιδιού ακυρώνεται από την στιγμή που η πολιτική, αντί για συμβολισμός της πραγματικότητας, καταντάει πραγματική «δράση» που φιλοδοξεί να «κατασκευάσει» την κοινωνική ζωή. Και έτσι την σοφή ποδοσφαιρική ατάκα του κ. Τσίπρα την ακυρώνει το πολιτικό σύνθημα «ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για την ΖΩΗ μας».

Ωστόσο οι εκλογές αυτές, και όσες ακολουθήσουν, θα συνεχίσουν να είναι μέρος του πολιτικού παιγνίου που δεν αλλάζει την ζωή μας αλλά μας καθιστά ικανούς να την αλλάξουμε, εφόσον θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε φανατικοί οπαδοί κάποιας Πολιτικής Ανώνυμης Εταιρίας, που συμμετέχει στο εκλογικό πρωτάθλημα, αλλά παίχτες του πολιτικού παιχνιδιού που συνεχίζεται αενάως και δεν έχει πρωταθλητή.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !