Πολιτική | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Τετ, 16 Οκτ 2013 | hits: 509
Ακέφαλη και δίχως άκρα
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Τετ, 16 Οκτ 2013

Η τραγελαφική επιχείρηση για την "εξάρθρωση" της Χρυσής Αυγής και η επένδυσή της με την κακόμοιρη θεωρία των "δύο άκρων" θα έχει άλλη κατάληξη από αυτή που ελπίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Το ελληνικό πείραμα περνάει τώρα σε μια φάση χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά της πολιτικής κρίσης αλλά από την άλλη μεριά το ιδεολόγημα περί "νεοναζισμού" και η μάταιη αναζήτηση ενός ανύπαρκτου "νεοκομμουνισμού" ανοίγει την πόρτα στην πικρή ιστορική πείρα της ελληνικής κοινωνίας: και αν νομίζουν πως αυτό θα τους βγει σε καλό κάνουν λάθος.

Ο διμετωπισμός της πολιτικής σκηνής αντικατέστησε τον χρεοκοπημένο δικομματισμό και αναβάθμισε τον πιο άθλιο οπορτουνισμό σε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά τώρα βυθίζεται και πάλι στην κρίση. Η διατήρηση της κατασταλτικής ικανότητας του εξουσιαστικού συστήματος απαιτεί δύο πόλους ιδεολογικής "πρωτοπορίας" που όμως για να πείθουν πρέπει να εμφανίζονται σαν "παράνομοι". Μέχρι τις τελευταίες εκλογές, οι εργατοσωτήριες "αντεπιθέσεις" του ΚΚΕ και οι εθνοσωτήριες "επεμβάσεις" της Χρυσής Αυγής υπηρέτησαν το διμετωπικό σχήμα σαν "αριστερός" και "δεξιός" πόλος αντίστοιχα. Μετά τις εκλογές, η επαγγελματική δουλοφροσύνη των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, από την μια, και η ερασιτεχνική αθυροστομία των Χρυσαυγητών ...εθνοπατέρων, από την άλλη, αποκάλυψαν την κενότητα του διμετωπισμού. Η φούσκα του διμετωπικού σχήματος άρχισε να χάνει αέρα και οι επιτελείς των δύο μετώπων άρχισαν να ψάχνουν τρόπους να ξεφορτωθούν τους "νεοναζί". Τους εμπόδιζε όμως η αμφιβολία για το ποιος θα αναλάβει την "δουλειά" και ποιος θα ωφεληθεί από τα κέρδη της.

Τελικά η οπορτουνιστική δουλοφροσύνη των επιτελών της "Αριστεράς" για μια ακόμα φορά έριξε νερό στον μύλο του φασισμού. Σε μια νύχτα "μαγική" ο πρωθυπουργός, αντί να πάρει το ελικόπτερο, πήρε το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον με τον τουπέ του "τιμωρού" του "νεοναζισμού". Οι δεξιές οπορτουνιστικές καραβάνες του ΣΥΝ, αφού αναγκάστηκαν να διαλύσουν το άλλοθι των "αριστερών" οπορτουνιστικών ρεταλιών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν τώρα να αποδείξουν πως δεν είναι οι ίδιοι αριστεροί ελέφαντες και αναγκάζονται να χειροκροτούν τα βαριά βήματα του φασισμού που προελαύνει εναντίον τους στον δρόμο που του έστρωσαν οι ίδιοι.

Η "έξωση" της Χρυσής Αυγής από το υπό κατάρρευση εξουσιαστικό σύστημα, αποτελεί μια προσπάθεια νομιμοποίησης του σύγχρονου φασισμού που δεν μπορεί να κρυφτεί. Ρίχνει λίγη στάχτη στα μάτια των ανθρώπων της κοινωνικής βάσης αλλά συγχρόνως τους δίνει και το κλειδί για την κατανόηση της κατάστασης. Η κυβέρνηση "εξαρθρώνει" το "δεξιό" άκρο του εξουσιαστικού συστήματος και η αντιπολίτευση έχει ήδη "εξαρθρώσει" το αριστερό "άκρο". Η εξουσιαστική νομιμότητα είναι από καιρό ακέφαλη τώρα κόβει και τα άκρα της: μέχρι πότε νομίζουν πως θα επιζήσει;

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !
αναφορές