Ιστορία | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1494
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δ.Μ.Ε.Π. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 5 Ιουν 2005

Δημοσιεύεται πιο κάτω η διακήρυξη του ετήσιου συνέδριου του «Δικτύου για την Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων» (ΔΕΜ) με θέμα: «Η κοινωνία σε πόλεμο: στρατός και αντάρτες στη δεκαετία του 1940». Παρατηρούμε την προχειρότητα με την οποία είναι διατυπωμένη η πρόσκληση αλλά και την επιμέλεια με την οποία διατυπώνονται προκαταβολικά θέσεις που θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του συνεδριου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του στόχου του συνεδρίου και η έκθεση της θεματολογίας του, όπου είναι σαφέστατη η επιδίωξη:
(1) να παρουσιαστούν τα θέματα του συνεδρίου σαν για να προκειται να συζητηθούν για πρώτη φορά και
(2) να κατακερματιστεί το γενικό ζήτημα σε ασύνδετα μεταξύ τους επι μέρους ζητήματα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2005

Η δεκαετία του 1940 ήταν μια δεκαετία πολέμων: μεταξύ ξένων κατακτητών και ένοπλων αντιστασιακών οργανώσεων, μεταξύ ανταρτών διαφορετικών οργανώσεων, μεταξύ Ελληνικού Στρατού και Δημοκρατικού Στρατού. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η γερμανική εισβολή και κατοχή, η αντίσταση, η εμφύλια σύγκρουση αποτελούν το υπόβαθρο των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αλλαγών που δρομολόγησαν τις εξελίξεις στη δεκαετία του 1940 και καθόρισαν την πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1940 έχουν τα χαρακτηριστικά του ολοκληρωτικού πολέμου. Σε αντίθεση με τους πολέμους του 1912-13 ή του 1920-22, οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1940 κινητοποίησαν και είχαν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Σε αυτούς τους πολέμους δεν υπήρξαν σαφή μέτωπα και οι αντίπαλοι συχνά ήταν μη αναγνωρίσιμοι. Η διάκριση εμπόλεμων και αμάχων καταργήθηκε, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για πρώτη εμφανίστηκαν αντάρτικοι στρατοί, γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στις στρατιωτικές συγκρούσεις, νέες μέθοδοι διεξαγωγής πολέμου δοκιμάστηκαν.

Το συνέδριο που διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων με θέμα «Η κοινωνία σε πόλεμο: στρατός και αντάρτες στη δεκαετία του 1940» που θα διεξαχθεί στην Πρέβεζα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2005 έχει ως στόχο να διερευνήσει, στο χώρο των ελληνικών ένοπλων σωμάτων, αφενός τις πολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές διαστάσεις των στρατιωτικών συγκρούσεων και αφετέρου τους παράγοντες - φορείς που τους διεξαγάγουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όσους-ες ενδιαφέρονται να υποβάλουν προτάσεις ανακοινώσεων στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

  • Από τη Μέση Ανατολή στο Γράμμο: κοινωνική σύνθεση και πολιτικοί προσανατολισμοί του σώματος των αξιωματικών
  • Ιδεολογία και προπαγάνδα του Ελληνικού Στρατού και του Δημοκρατικού Στρατού στα χρόνια του Εμφυλίου.
  • Πόλεμος στη μικροκλίμακα: η σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τα ένοπλα σώματα.
  • Οι ένοπλες ομάδες της συνεργασίας: τα Τάγματα Ασφαλείας, ο Πούλος, κλπ.
  • ΕΛΑΣ και ΔΣΕ: ομοιότητες και διαφορές, τομές και συνέχειες.
  • Το αντάρτικο ως στρατός νέου τύπου: οργάνωση, στρατολόγηση γυναικών και εφήβων, επιμελητεία, επιχειρήσεις
  • Πολιτική Ηγεσία και Στρατιωτικός αγώνας.

Οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τίτλο και περίληψη 10 σειρών. Οι προτάσεις μπορούν να σταλούν στη διεύθυνση: κλπ. κλπ.

Η οργανωτική επιτροπή

Πολυμέρης Βόγλης
Νίκος Μαραντζίδης
Ελένη Πασχαλούδη
Λάμπρος Φλιτούρης

 

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !