Ιστορικό της Αριστεράς | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Σάββ, 5 Φεβρ 2005 | hits: 2538
Η "αναγέννηση" και η δεκαετία του '60 στο προσκήνιο
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Σάββ, 5 Φεβρ 2005

Η πρόσφατη Ιστορία στον τόπο μας και η αναθεώρησή της, εντοπίζεται στην ερμηνεία σημαντικών γεγονότων της αριστερής πολιτικής. Αν λοιπόν η αναθεώρηση της δεκαετίας του '40 επικεντρώνεται στο σημείο κάμψης που αποτελεί η συμφωνία της Βάρκιζας, το 1944, αναμενόμενο είναι ότι η αναθεώρηση της δεκαετίας του '60 θα επικεντρωθεί στο σημείο ανάκαμψης, που αποτελεί η έκδοση του περιοδικού "Αναγέννηση", 20 χρόνια μετά, δηλαδή το 1964.

Όταν αλλάζει η πολιτική κατάσταση, η αναθεώρηση της Ιστορίας είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε η σημασία και των δύο σημαντικών γεγονότων έχει πνιγεί: της μεν Βάρκιζας μέσα στην ακατάσχετη φλυαρία, της δε "αναγέννησης" στην μαύρη σιωπή. Να όμως που στις 5 και 6 του Φλεβάρη, «εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της αριστεράς» συνέρχονται σε ένα «διήμερο προβληματισμού και συζήτησης, με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση».

Μετά την Ιστορία της δεκαετίας του '40, είχε σειρά η δεκαετία του '60 να αναθεωρηθεί. Αλλά, με λίγα λόγια, ενώ την πρώτη την ανέλαβε η επιστήμη την δεύτερη την αναλαμβάνει η πολιτική. Και ενώ την αναθεώρηση της πρώτης την επισπεύδει η δεξιά, την αναθεώρηση της δεύτερης την επισπεύδει η αριστερά! Το διήμερο, με «συζητήσεις, προβολές ταινιών και βίντεο, εκθέσεις υλικού και βιβλίων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα» το διοργανώνει η ΚΟΕ, διεκδικήτρια της κληρονομιάς της "αναγέννησης".

Η δεκαετία του '60, άρχισε με την εκχώρηση των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ένωση Κέντρου και τελείωσε με την παράδοση της Αριστεράς, κοιμισμένης στην αγκαλιά της δικτατορίας. Η αριστερά έχει ανάγκη την αναθεώρησή της δεκαετίας του '60, όσο η δεξιά έχει ανάγκη την αναθεώρηση της δεκαετίας του '40. Αλλά το μεγάλο αγκάθι στην επιχείρηση, είναι η ύπαρξη της "αναγέννησης" και άρα το αυτό το αθώο διήμερο είναι δώρο εξ ουρανού στο "φάσμα" της αριστεράς.

Τι έκανε και τι δεν έκανε η "Αναγέννηση", τώρα που αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι θα γίνει γνωστό. Εδώ μια κουβέντα μόνο ίσως είναι χρήσιμη: Η "αναγέννηση" ανέδειξε την σημασία της ανοιχτής ιδεολογικής αντιπαράθεσης σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Το διήμερο προς τιμήν της, όπου θα συναντηθούν οι αυθεντίες της ιδεολογικής συσκότισης και της λογοκρισίας «από όλο το φάσμα της αριστεράς» απομένει να θαυμάσουμε τι θα αναδείξει.